- 2014. április 24., 17:34
Újra duplázódik a maximális adatátviteli sebesség, de valószínűleg marad a rézkábeles megoldás.
Hirdetés

Az Intel a Lightning néven fejlesztett, de végül Thunderboltként piacra dobott interfészt az USB és a FireWire leváltására szánta, az eredeti elképzelés szerint az adatforgalmazásban részt vevő eszközök között a kommunikáció pedig optikai lett volna. A gyártási problémák és a magas előállítási költségek miatt a Thunderbolt végül rézkábeles változatban került forgalomba, és 10 Gbps-os sebességet kínált. Második verziója duplázott 20 Gbps-ra, és úgy tűnik, hogy a fejlődés mértéke marad; egy kiszivárgott dia alapján a Thunderbolt 3.0 ugyanis 40 Gbps-os tempóra lehet képes. Ez azért érdekes, mert ekkora tempó elég lehet akár ahhoz is, hogy egyetlen portról két 4K-s kijelzőt hajtsunk meg – aminek otthoni környezetben aligha van létjogosultsága, a Thunderbolt azonban inkább az üzleti felhasználókat célozza, itt pedig ez fontos képesség lehet.

A következő Thunderbolt vezérlőchipet egyébként Alpine Ridge kódnév alatt fejleszti az Intel, és nem a megnövekedett adatátviteli sebesség lesz az egyetlen érdekessége: a vállalat megoldja, hogy az USB-hez hasonlóan a tápellátást is ugyanazzal a kábellel lehessen biztosítani akár 100 wattnyi teljesítményig. Sajnos mindez azt valószínűsíti, hogy az Intel a 3.0-s verziónál le fogja cserélni a csatlakozó típusát – egyes források szerint a régebbi eszközök is működni fognak, az új kontrollerekkel, de csak adapter beiktatásával.

Az Intel hivatalosan egyelőre nem kommentálta a fenti értesüléseket, az interfész következő verziójának megjelenési időpontja így kérdéses. Tippelni viszont lehet abból, hogy a kiszivárgott adatok szerint a Thunderbolt 3.0 a Skylake platformmal együtt debütál majd, ami 2015-ös legkorábbi megjelenést sejtet.

Címkék
Hozzászólások