- 2014. április 30., 10:00
Ezúttal egy olyan konzolt mutatunk be röviden, amely akár egy 90 colos tévét is elbír, mégis mozgékony.
Hirdetés

Ezúttal egy olyan konzolt mutatunk be röviden, amely akár egy 90 colos tévét is elbír, mégis mozgékony.

A tévéállványok többségét a gyártók úgy tervezik, hogy az átlagos igényeket képesek legyenek kielégíteni, azonban van egy olyan felhasználói réteg, akinek az igényei már csak azért sem lehetnek átlagosak, mert nagyméretű vagy nehéz tévét választottak maguknak. Ez a két dolog nem feltétlenül jár együtt, hiszen egy plazmatévé eleve sokkal nehezebb, mint egy LCD, az állványok súlyhatárát adott esetben már egy 50 colos készülékkel is könnyen túl lehet lépni. Viszont attól, hogy valakinek nagy és/vagy nehéz tévéje van, még nem feltétlenül kell lemondania arról, hogy a falra szerelje azt; a tévén és egy nagy teherbírású falon kívül már csak a megfelelő tévéállványra van ehhez szükség.

Korábban már írtunk két Hama állványról is, ám ezek teherbírása 25 kg-nál megáll – ez aligha elegendő, ha valaki megengedheti magának, hogy legalább 50 colos plazmán vagy 60 colos LCD-tévén nézze a filmeket. Aki pedig 4K-s tévét vásárolt magának, az szinte biztos, hogy túl is lépte a szokványos állványok teherbíró képességét. Mostani cikkünkben a Hama dupla karos, szintén a FULLMOTION termékcsaládba tartozó állványát nézzük meg közelebbről, amely akár 75 kg-os, méretét tekintve pedig 90 colos szörnyetegekkel is képes megbirkózni.

Az állvány extrája, hogy a nagy teherbírás ellenére lehetőséget ad arra, hogy a felerősített tévé pozícióját több irányban is állítsuk a felszerelés után is. Egyrészt szabályozható a tévé faltól mért távolsága (fokozatmentesen), másrészt lehetőségünk van arra is, hogy a tévét elforgassuk, mindkét irányban akár 60 fokban. Harmadrészt +5 illetve -10 fokos tartományban dönteni is lehet a felhelyezett készüléket, így minden adott ahhoz, hogy a tévét akkor is optimális szögben nézhessük, ha valamiért nem a megszokott helyről, a kanapéról tévézünk, hanem mondjuk az ebédlő asztal mellől. És persze ez a fajta rugalmasság garantálja azt is, hogy az állvány akkor is használható, ha a tévét a falra szeretnénk „passzírozni”, és akkor is, ha inkább a szekrénysor vagy éppen a hifi állvány elejéhez igazítanánk.

Az állvány felszerelése nem túl nehéz feladat, a csomagolásban ráadásul (a fúrón és a csavarhúzón kívül) minden kelléket megtalálunk ahhoz, hogy felerősítsük az állványt a falra, a tévét pedig az állványra. Fontos, hogy a tévére erősíthető szerelvény mérete miatt a Hama nemcsak maximális, hanem minimális képátlót is megadott: legalább 47 colos készülékre lesz szükségünk, ha nem szeretnénk, hogy a tartók lent vagy fent kilógjanak. Az viszont teljesen mindegy, hogy a tévén milyen rögzítési megoldáshoz van előkészítés; egészen addig, amíg a csavarok helye belefér egy 800×600 mm-es téglalapba, addig nem kell aggódnunk, az állvány biztosan használható lesz (akár még egy 200×200 mm-es VESA előkészítés esetén is).

A szerelvény masszív, ugyanis, mint a Hama minden állványa, ez is vastag acélszelvényekből készült. Ez a fotókon viszont nem feltétlenül látszik, mert a fekete vázat fehér műanyag tok borítja. Ami egyébként többfunkciós: a betétek nemcsak esztétikailag nyújtanak szebb látványt, hanem arra is kiválóan használhatók, hogy a tévéhez menő kábeleket elvezessük alattuk. Már ebből is látszik, hogy a Hama odafigyelt a részletekre is, és ez még inkább igaz, ha megemlítjük azt is, hogy az állványhoz tartozik vízszint mérő (a fej 6 fokot képes forogni, hogy biztosan mindig vízszintesre állíthassuk be a készüléket), a fontosabb rögzítési pontoknál pedig gumibetétek biztosítják, hogy a rezgések még véletlenül se érjék el az állványt és azon keresztül a falat (ami praktikus lehet akkor, ha egy tévében ventilátorok is vannak).

A Hama „FULLMOTION” TV Wall Bracket (118626) ára 45 ezer forint körül alakul, ami nem kevés, de figyelembe véve, hogy a konzol mit tud, és azt hogy biztosan nem olcsó tévé alá kerül, irreálisan soknak sem gondoljuk.

Címkék