- 2014. május 5., 11:15
Máris megjelent a támogatás lejártát követő, a Windows XP-t érintő első biztonsági rés. És hozzá a javítás is.
Hirdetés

A Microsoft április eleje óta nem támogatja a Windows XP-t, ezért a jövőben felfedezésre kerülő biztonsági hibákhoz a vállalat már nem készít javításokat – legalábbis elvileg. A múlt héten kiderült, hogy az Internet Explorer 6 illetve későbbi verziói egy olyan hibát tartalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy egy weboldal meglátogatásakor a site üzemeltetője tetszőleges kódot futtasson le a számítógépen. A hiba, bár nem közvetlenül a Windows XP-ben található, érinti ezt az operációs rendszert is, hiszen az XP-vel csak az Internet Explorer 6, 7 és 8 használhatók, amelyek biztonsági támogatása már szintén lejárt.

Az XP-sek tehát, elméletben legalábbis, magukra maradtak. A korábbi közlemények alapján ugyanis, bár a hibát nem kellett volna befoltoznia a Microsoftnak, a vállalat a „Windows XP terméktámogatás lejártának közelsége” miatt mégis úgy döntött, hogy kivételt tesz: a néhány napon belül elkészített patch elérhető lett a Windows XP-n futtatható Internet Explorerekre is.

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez volt a helyes lépés, könnyen lehet, hogy a Microsoft lábon lőtte magát; az ügy ugyanis veszélyes precedenst teremtett. Amikor a Microsoft éppen azon van, hogy minden felhasználót átköltöztessen a Windows 8-ra, öngól elhitetni a Windows XP-t használókkal, hogy ezután is biztonságban vannak; és kérdés persze az is, hogy a Microsoft vajon mit fog lépni akkor, ha felfedezésre kerül egy újabb hiba? Ha nem tesz semmit, akkor az első hiba befoltozása okán többre számító, csalódott felhasználók dühével kell szembenézni a vállalatnak, ha viszont a jövőben is érkeznek a javítások, akkor azok a vállalatok lesznek morcosak – tegyük hozzá, teljes joggal –, akik súlyos dollármilliókat perkálnak azért, hogy a Microsoft továbbra is elkészítse a biztonsági javításokat a szoftverhez.

Címkék