- 2014. május 6., 17:03
Kipróbáltunk egy olyan adaptert, amelyeknek nagy hasznát vehetjük hálózatépítés közben – otthon és utazásnál is.
Hirdetés

Kipróbáltunk egy olyan adaptert, amelyeknek nagy hasznát vehetjük hálózatépítés közben – otthon és utazásnál is.

Az internet manapság már annyira az életünk részünkké vált, hogy hiánya nagyon bosszantó tud lenni. Főleg akkor, ha egy külföldi nyaralás során nem azért nem tudunk internetezni, mert a szállodában „nincsen net”, hanem egyszerűen azért, mert az ott lévő vezetékes csatlakozóra a telefon vagy a notebook nem tud kapcsolódni. A helyzet ilyenkor könnyen áthidalható egy WiFi-LAN átalakítóval; de egy ilyen kütyü nemcsak a szállodában lehet hasznos, hanem akkor is, ha mondjuk otthon a régebbi, WLAN adapterrel nem rendelkező okostévét szeretnénk a hálózatra kötni, anélkül, hogy a nagyszobát kábelekkel szőnénk tele. A legegyszerűbb átalakítók akár már pár ezer forintért is elérhetők, mostani cikkünkben azonban egy árkategóriával feljebbről válogattunk – ez természetesen a Hama WLAN Adapter 3 in 1 tudásában is visszatükröződik.

Átjárható hálózatok

Ha internetre szeretnénk kapcsolódni, akkor általában a következő forgatókönyvek közül válogathatunk: csatlakozunk egy vezetékes hálózatra, csatlakozunk egy WiFi hálózatra, vagy mobilinternetet használunk. Igen ám, de számos olyan helyzet adódható, amikor az internet olyan helyről „érkezik”, amelyre azzal az eszközzel, amivel csatlakozni szeretnénk, nem tudunk csatlakozni. Nagyon nem kell sokat gondolkodni, hogy mikor fordulhat elő ilyen:
• például akkor, ha az okostévét a meglévő WiFi hálózatra szeretnénk csatlakoztatni, de a tévében nincsen WLAN adapter
• vagy az okostévét a hálózatra szeretnénk csatlakoztatni, vezeték nélkül de csak a tévében van WiFi adapter, a routerünk viszont nincsen felkészítve a vezeték nélküli kapcsolatra
• szállodában okostelefonnal vagy táblagéppel szeretnénk internetezni, de csak vezetékes internet van
• a szállodában csak WiFi elérhető, a notebookunk azonban nem rendelkezik WLAN adapterrel
• mobilinternetet szeretnénk megosztani WLAN vagy LAN kapcsolaton keresztül.

Bemutatónk alanyának, a Hama WLAN Adapter 3 in 1-nek éppen abból adódik a legfőbb erénye, hogy az összes fenti helyzettel tud kezdeni valamit: WLAN hálózatot át tud „fordítani” vezetékesre, vezetékes LAN-t át tud alakítani WLAN-ná, és még arra is alkalmas, hogy az USB portba csatlakoztatott 3G/4G sticket használva a mobilinternetet eljuttassa akár LAN akár WLAN eszközökhöz.

Maga a készülék egy apró doboz, amelynek egyik oldalán az USB csatlakozót, másik oldalán pedig a WAN és LAN csatlakozókat a (cserélhető) WiFi antennát illetve a tápcsatlakozót találjuk. A készülék beüzemelése nem tartozik a világ legegyszerűbb dolgai közé, de bonyolultnak sem mondanánk: mivel vezeték nélküli összeköttetésről is szó van, ezért a biztonsági beállításokra mindenképpen oda kell figyelni. A Hama WLAN Adapter 3 in 1 telepítése leginkább egy router telepítéséhez hasonlítható – ami persze nem véletlen, hiszen valójában éppen egy ilyen, persze a szokásosnál apró méretű, és csak egy LAN csatlakozóval rendelkező eszközről van szó. A konfiguráció ennek megfelelően webes kezelőfelületen keresztül, számítógépről történhet. A WLAN Adapter 3 in 1 kezelőfelületet nem túl dizájnos, de a célnak tökéletesen megfelel – viszont nem túl fürge, azonban az üzemmód váltása még így sem tart tovább egy percnél.

Ha az alapbeállításokkal megvagyunk, és később, új eszközök csatlakoztatásakor a WiFi beállításokkal már nem akarunk bajlódni, akkor használhatjuk a WPS opciót (akkor is, ha az adaptert kliensként használjuk, és akkor is, ha hozzáférési pontként), így biztonságos kapcsolatot létesíthetünk menüben való turkálás nélkül, egyszerűen két gombnyomással. A készülék természetesen beépített DHCP szerverrel is rendelkezik, így AP-ként üzemeltetve a csatlakoztatott eszközök számára képes IP-címet kiosztani automatikusan is.

Fentiekből már kiderült, hogy az adapter háromféle üzemmódban használható. Egyrészt fogadhatjuk és továbbíthatjuk vele a WiFi jelet LAN portra, így olyan eszközökkel is csatlakozhatunk a WiFi hálózatra, amelyeken egyébként csak vezetékes hálózatra tudnának kapcsolódni – a régebbi okostévék között például sok ilyen van. Az átalakító kliens módja ráadásul akkor is jó ötlet lehet, ha a tévéhez a gyártója amúgy tudna WiFi sticket adni, csak éppen horribilis áron.

Működik a LAN-WiFi átalakítás is, ebben az esetben az adapter hozzáférési pontként szolgál, így erre csatlakoztathatjuk WiFi eszközeinket. A Hama adaptere a 802.11n/g/b szabványokat ismeri, így legfeljebb 150 Mbps-os sebességgel tud kommunikálni. Egy átlagos nappaliban/hotelszobában, feltéve hogy a router nincsen nagyon eldugva, az elméleti sebesség nagyjából fele realizálható is, ami bőven elég internetezéshez és ahhoz is, hogy internetről streaming videókat nézzünk. Az egyetlen problémánk abból adódhat, hogy az adapter 2,4 GHz-es frekvencián működik csak, ha esetleg olyan környezetben vagyunk, ahol a WiFi 5 GHz-es, akkor arra nem fogunk tudni csatlakozni. Ebben az üzemmódban ADSL- vagy kábelmodem jelét is megoszthatjuk, ilyenkor a kábelt nem a LAN hanem a WAN portba kell kötnünk.

Végül de egyáltalán nem utolsó sorban a harmadik lehetőség az, hogy az USB portra olyan 3G vagy 4G sticket csatlakoztatunk, amely kompatibilis a Hama adapterével, így a mobilnetet tudjuk megosztani akár vezetékes kapcsolaton akár WiFi kapcsolaton keresztül.

A Hama WLAN Adapter 3 in 1 további jó tulajdonsága, hogy rendelkezik ugyan gyári antennával, de ez igény esetén, bármilyen sztenderd csatlakozós modellre kicserélhető, így a tévé mögé elrejtett kütyü is remekül használható egy hosszabbítóval rendelkező WiFi antenna használatával.

A Hama WLAN Adapter 3 in 1-et a Hamától kaptuk kölcsön kipróbálásra. A készülék ára kb. 15 ezer forint.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2023. október 2., 17:00