- 2014. május 9., 17:17
Hol máshol, mint Japánban. A tesztben az NTT DoCoMo mellet a Samsung és a Nokia is részt vesz.
Hirdetés

A világ nagyobbik részén még az LTE-vel elérhető 150 Mbps-os sebesség is csak álom, az élet azonban nem áll meg; Japánban az NTT DoCoMo máris azon fáradozik, hogy megkezdhesse az ötödik generációs hálózatok tesztelését. Természetesen nem egyedül teszi majd ezt, hanem a Samsunggal, a Nokiával, az Ericssonnal, az Alcatellel és további más vállalatokkal közösen. Közülük többeknek van némi 5G-s tapasztalata, a Samsung például Koreában már sikeresen tesztelte saját, 1 Gbps-os sebességre képes hardverét.

A tervek szerint első körben csak néhány beltéri tesztet végeznek majd el, amely során egyrészt azt szeretnék kideríteni a kísérletben résztvevő vállalatok, hogy a sávszélesség optimális kihasználásával a gyakorlatban is elérhető-e a 10 Gbps-os sebesség (6 GHz-es működési frekvencia mellett), másrészt szeretnék megnézni azt is, hogy amennyiben kis területen sok eszköznek van szüksége internet hozzáférésre, akkor az milyen hatással van a rendszer összteljesítményére. A kültéri tesztelést várhatóan jövőre lehet megkezdeni, és ha minden simán megy, akkor a specifikáció akár már 2016-ban elkészülhet.

Az ötödik generációs hálózatok kereskedelmi bevezetése a kísérletek eredményességétől függetlenül ugyanakkor még biztos, hogy odébb van; az optimális forgatókönyv szerint is legkorábban 2020-ban számolhatunk a villámgyors mobilnettel. Persze ehhez azért az is kell, hogy a technológiának legyen létjogosultsága – azaz legyenek olyan szolgáltatások, amelyek igénybe vételéhez nem elég az LTE-nyújtotta 150 Mbps-os tempó.