- 2014. május 14., 15:34
Egyes pletykák szerint az Apple megoldja végre, hogy egymás mellett több ablakot nyissunk meg – táblagépen.
Hirdetés

Amikor négy éve megjelent az iPad, viszonylag rövid időn belül egyértelművé vált, hogy az Apple elsősorban nem munkára szánja a táblagépet, hanem tartalomfogyasztásra. Most már azt is tudjuk, hogy ez nagyon jó döntés volt, hiszen az Apple készüléke nagyon sikeresnek tekinthető – azonban a piaci körülmények és a felhasználói szokások is megváltoztak az elmúlt egy-két évben, és megjelent egy olyan felhasználói réteg, amely szívesen használná táblagépét komolyabb feladatokra is. A gond az, hogy az iPad esetén ezt nem vagy csak nagyon kényelmetlenül lehet megtenni, mivel az iOS-t az Apple nem arra optimalizálta, hogy párhuzamosan több alkalmazást is kényelmesen tudjunk használni. Persze van valamilyen multitasking képesség, de messze nem olyan fejlett, mint például egy notebooknál – de példaként a Samsung és az LG egyes Android OS-t használó készülékeit is említhetnénk, amelyek egy ideje már több ablakot is tudnak kezelni. Sőt, erre még a sokat szidott Windows RT is képes.

Most viszont úgy tűnik, hogy az Apple termékeire szavazó felhasználóknak sem kell már sokáig nélkülözni a többablakos üzemmódot, a 9to5 Mac szerint ugyanis az iOS 8 már képes lesz arra, hogy több alkalmazást jelenítsen meg a kijelzőn, természetesen egymás mellett. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a képesség csak a táblagépeknél jelenik meg. Az Apple természetesen ezúttal sem kommentálta a nem hivatalos értesüléseket, így arról semmit sem tudni, hogy a multitasking hogyan működik majd. A 9to5 Mac szerint lehetőségünk lesz az egyik alkalmazásból tartalmat (képet, szöveget, dokumentumot) áthúzni a másik szoftverbe, az viszont még rejtély, hogy minden alkalmazás tud-e majd ablakos módban futni, vagy csak azok, amelyeket a fejlesztők úgy írnak meg (a konkurenseknél valódi multitaskingra csak néhány alkalmazás képes). Az minden esetre valószínűnek tűnik, hogy a többablakos üzemmódban csak azok a programok tudnak majd kommunikálni (és így adatot cserélni) egymással, amelyeket erre direkt felkészítenek.

Az iOS 8-cal kapcsolatban bővebb információt az Apple valószínűleg csak a WWDC14 konferenciát fog elárulni, amely június első napjaiban kerül megrendezésre; a hivatalos bejelentés(ek)ig tehát néhány hetet még várni kell.

Címkék
Hozzászólások