- 2014. június 27., 14:29
A BBC a jövő héten már tesztel, csak az a kár, hogy ebből az átlagfelhasználók egyelőre még semmit sem érzékelnek.
Hirdetés

Már a világbajnokság előtt szó volt róla, hogy a BBC a világ legnézettebb sporteseményét arra is fel akarja használni, hogy éles környezetben is tesztelje az élő, 4K-s közvetítés lebonyolításának lehetőségét. Fontos, hogy a szolgáltató zárt tesztekben gondolkodik, vagyis halandó felhasználó egyelőre sehogyan sem juthat hozzá az UHD felbontású streamhez – ugyanakkor a folyamat jelentőségét nem szabad lebecsülni, hiszen a begyűjtött tapasztalatok segíthetik hozzá a BBC-t ahhoz, hogy idővel megjelenhessen a 4K-s közvetítés a hétköznapi életben is.

A szolgáltató a jövő hét folyamán rögtön két infrastruktúrán is tesztelni fogja, hogy képes-e teljes értékű 4K-s közvetítésre (vagyis a cél az, hogy a központban felállított tévén megjelenjen az élő, 4K-s tesztadás): egyrészt a DVB-T platformon, másrészt pedig IP alapokon. Utóbbi lehetőséget teremt arra is, hogy a BBC az adaptív bitrátával történő közvetítés lehetőségét is megvizsgálja. A teszthez persze még arra is szükség van, hogy az élő kép valahogyan eljusson a BBC angliai központjába – ezt a műveletet az Arqiva nevű, műholdas adattovábbítással foglakozó vállalat fogja elvégezni.

A műholdas platformon a kép AVC, azaz H.264 kódolással kerül továbbításra, a BBC azonban saját központjában már átalakítja a streamet HEVC (H.265) formátumúra – a teszt egyik fontos része ugyanis, hogy a HEVC kódolásért felelős rendszer hogyan teljesít. A pontos bitráta egyelőre nem ismert, de a szakemberek azt valószínűsítik, hogy 30-35 Mbps-os sávszélesség elegendő lesz ahhoz, hogy az UHD felbontású tartalom kiszolgálása 60 Hz-es képfrissítés mellett is kifogástalan minőségű legyen. A DVB-T2 platformon továbbított tesztadást egyébként elvileg bármelyik DVB-T2 vevővel rendelkező tévé tudja majd fogni, más kérdés, hogy az adás dekódolására a jelenleg forgalomban lévő készülékek nem képesek. Az IP-alapú műsortovábbításnál a BBC a DVB-DASH szabványt fogja használni – ennek vételére egyelőre szintén nem alkalmas egyetlen forgalomban lévő készülék sem.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a BBC összesen három mérkőzés alatt fog tesztelni. Arról egyelőre nincsenek információink, hogy a tesztadásokat a szolgáltató később elérhetővé teszi-e, és azt sem tudjuk, hogy a kereskedelmi 4K-s szolgáltatás beindítása mikorra várható.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. június 5., 17:00
2020. június 3., 08:00
2020. május 5., 12:00
Hozzászólások