- 2014. augusztus 4., 16:15
A két gyártó kisebbségi tulajdonos lesz egy OLED paneleket fejlesztő és gyártó cégben. Mobilfronton tarolhatnak.
Hirdetés

Az elmúlt hetek találgatása után most már bizonyos, hogy a Sony és a Panasonic társulásával létrejön egy külön cég, amelynek „JOLED” lesz a neve. A vállalat a tévékbe való helyett elsősorban okostelefonok és tabletek számára készült kijelzőket fog gyártani és fejleszteni. A társulásra nagy esély volt, hiszen a Samsung és az LG OLED kijelzőivel szemben nehezen tartották a lépést a japán gyárak, annak ellenére, hogy mind a Sonynak mind a Panasonicnak volt már tapasztalata ezen a téren. Sőt, a két cég két éve úgy döntött, hogy közös kutatás-fejlesztő részleget hoznak létre, hogy az OLED mielőtt tömeggyártásba kerüljön. A megállapodás 18 hónapra szólt, és a tervek szerint már 2013-ban be kellett volna indulni a tömegtermelésnek (az elképzelés szerint a fejlesztést közösen végezték a vállalatok, de a gyártást mindenki saját hatáskörben oldotta volna meg). Most már tudjuk, hogy erre nem került sor, sőt, azt is, hogy a 2014 elején lejáró partnerségi viszont a felek nem hosszabbították meg. Azóta az is kiderült, hogy mindezek ellenére a Sony és a Panasonic is gondolkodik OLED-tévé gyártásán, de ehhez panelt vásárolnának, mégpedig az LG-től.

Az OLED panelek gyártása egyelőre még mindig igen nehéz, a Samsung a tévék esetében jegelte is a technológiát, az LG pedig továbbra is küzd az alacsony termelési szinttel járó gondokkal – aminek eredményeképpen a technológia, bár egyre olcsóbb, ár alapján továbbra is a luxust képviseli.

A Sony és a Panasonic a JOLED-be szövetségeseket is keresett, a legnagyobb partner az Innovation Network Corporation of Japan-t (INCJ) lesz, 70% részesedéssel. A Japan Display 20%-kal csatlakozott a JOLED-hez, a Sony és a Panasonic így leginkább csak az eladásokért lesz felelős, pénzt elég keveset fektetnek a dologba. Persze azért áldoznak ők is: az egyezmény érdekében a két gyártó eddig fejlesztései átkerülnek az új cégbe, és áthelyezésre kerülnek a projekteken dolgozó munkások is. Az egyetlen kivételt az jelenti, hogy a Sony az ipari OLED-kijelzőit továbbra is saját maga fogja fejleszteni.

Nem mellékes, hogy a Japan Display már szerzett tapasztalatot ezzel a kijelző típussal, és az sem, hogy a cég az okostelefonok és tabletek kijelzőinek piacán a világon legnagyobbja. Talán ezért számíthat sikerre a Sony és a Panasonic is a „közepes méretű, tabletekben használt OLED kijelzők” piacán. Később egyébként szó lehet tévékbe szánt OLED-panelek gyártásáról is, de hogy mikor, azt egyelőre még nem lehet tudni.

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. szeptember 14., 08:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások