- 2014. szeptember 10., 02:00
Az Apple megmutatta, hogy melyik az a két telefon, amelyért megőrülnek majd a felhasználók a következő egy évben.
Hirdetés

A bejelentés időpontja már régóta ismert volt, és tulajdonképpen az összes fontos információ is kiszivárgott már – amelyeket az Apple persze sosem kommentált, így a hivatalos bejelentésig nem lehetett tudni, hogy a pletykákból mi az ami igaz, és mi az, ami nem. Az információk többsége végül helytállónak bizonyult. Valóban két, sokkal nagyobb iPhone érkezett, 4,7 és az 5,5 colos panellel. A kijelzők felbontását illetően azonban csúnyán mellément minden találgatás. De lássuk a részleteket!

iPhone 6 Plus

Íme, az új csúcsmodell, az iPhone 6 Plus. Az Apple úgy döntött, hogy mostantól az 5,5 colos verziót tekinti csúcsmodellnek, amelyhez képest a 4,7 colos változat néhány lényeges paraméterében gyengébb. Vagyis aki továbbra is az Apple legjobb telefonját szeretné használni, annak adott esetben egy 4 colos telefonról 5,5 colos készülékre kell váltania, ami hatalmas ugrás. Nesze neked 4 colos korlát (amit egyébként még Steve Jobs állított fel, mondván, hogy egy nagyobb mobilt egy kézben már nem igazán lehet kényelmesen tartani).

Az iPhone 6 Plus 5,5 colos kijelzője meglepő módon 1920×1080 képpont felbontású, azaz éppen Full HD (és 401 PPI-s). Korábban egész vad találgatásokat is lehetett hallani a pixelszámokat illetően, amelyek valóságtartalmáról nem voltunk meggyőződve, de ha egy valamit nem vártunk, akkor az az volt, hogy a cupertinoi gyártó szépen besorol a többiek mögé. Technológiáját tekintve természetesen IPS-panelt kapunk, a kijelző előtti üveglap pedig ionok segítségével megerősített és csökkentett tükröződésű verzió.

Nem készültünk arra, hogy az új iPhone formája drámai mértékben meg fog változni, de mégis elég markáns az eltérés az iPhone 6 Plus és a korábbi modellek között. Amíg az előző generációs telefonok teljesen sík elő- és hátlappal és ezekre merőleges oldalsó résszel jelentek meg, az iPhone 6 Plus oldalai íveltek. Ezt kihangsúlyozza az is, hogy a sarkoknál nagyobb ívű a lekerítés. Ami pedig végképp meglepő, az az, hogy a kamera objektívje, ha nem is túlságosan, de kiáll a házból. A bekapcsoló gomb helyzete is változott: oldalra került, hogy az egykezes használatot megkönnyítse. Egyébként a formának abból a szempontból nyilván nincsen jelentősége, hogy a korábbi kiegészítők a méret miatt biztosan nem kompatibilisek. Az iPhone 6 Plus vékony, méghozzá nagyon: vastagsága mindössze 7,1 mm.

A rendszerchip természetesen új: az A8-as (értelemszerűen 64 bites) SoC a korábbi generációhoz képest 25 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt, miközben akár 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A viszonylag szerény teljesítménybeli növekedés miatt valószínűleg továbbra is kétmagos architektúráról van szó, de ezt egyelőre nem tudjuk megerősíteni – napokon belül viszont kiderülhet az igazság. Az iPhone 5s-ben megjelent, a szenzorok adataira figyelő segédprocesszort is cserélte az almás vállalat: az M8-as annyival tud többet elődjénél, hogy most már a légnyomást is képes mérni (ezáltal pedig vertikális elmozdulást is), valamint a giroszenzorok adataira támaszkodva meg tudja becsülni, hogy mennyit haladtunk, és különbséget tud tenni a mozgástípusok (pl. kerékpározás, futás) között is.

A memória mérete valószínűleg továbbra is csak 1 GB, míg az adatok számára 16, 64 vagy 128 GB áll rendelkezésre – amit nyilván nem bővíthetünk, mert akkor ki venne 64/128 GB-os telefont méregdrágán.

A telefon kamerája maradt 8 MP-es, de azért fejlődött a korábbi generációs készülékekhez képest: a fókuszállítás például gyorsabb, hatékonyabb lett az arcfelismerés, van sorozatfelvétel legjobb kép kiválasztásával és 43 MP-es panoráma mód – és optikai képstabilizátor is. A 4K-s videofelvétel egyelőre nem pálya az Apple-nek, 1080p-s anyagokat viszont akár 60 fps-es képsebességgel is készíthetünk, alacsonyabb (HD) felbontásnál pedig van lehetőség 120 vagy akár 240 fps-es videók rögzítésére is, amelyeket normál sebességen visszajátszva remek lassított felvételeket kapunk. Az előlapi, 1,2 MP-es modul esetében annyi az újdonság, hogy az Apple szerint sokkal kevesebb fény is elég az értékelhető képek (szelfik) készítéséhez.

A kommunikációs adapterek közül a 150 Mbps-os LTE, az ac-s WiFi, a Bluetooth 4.0 és az elsősorban az Apple Pay miatt beépített NFC kiemelendő, a szenzoroknál pedig a korábban már említett légnyomásmérő, amely természetesen hasonló célokat szolgál, mint az iPhone 6 Plus esetében. Az Apple az ujjlenyomat-érzékelőt továbbra is alkalmazza, ez a Home gomb alá került.

A telefonban lévő akkumulátor kapacitását az Apple szokás szerint nem hozta nyilvánosságra, de az kiderült, hogy egyetlen feltöltéssel 16 napos készenlétre vagy 24 órás beszélgetési időre számíthatunk, ha pedig csak filmet néznénk a mobillal, akkor azt 14 órán keresztül tehetjük meg.

Az iPhone 6 Plus az iOS 8-cal a fedélzetén érkezik, nem is olyan sokára: az előrendeléseket Amerikában már péntektől le lehet adni, a szállításokat pedig egy héttel később kezdik meg a szolgáltatók (és az Apple). Kétéves szerződéssel a telefont a memória kapacitásától függően 300, 400 vagy 500 dollárért lehet megvásárolni. Az Apple egyelőre csak annyit közölt, hogy a telefont szeptember 19-én néhány országban kezdi forgalmazni – ez alapján erős a gyanúnk, hogy Magyarország második körös lesz, vagyis szinte biztos, hogy itthon még heteket kell várni a mobilra.

iPhone 6

Kicsit talán furcsa erről beszélni, de nagyon úgy tűnik, hogy az iPhone 6 lett a jóárasított modell. Korábban írtunk már arról, hogy a kisebb képátlóhoz szinte biztosan kisebb felbontás is jár majd, hogy aki a nagyobb és drágább modellt választja, az PPI érték alapján is a jobb telefont tartsa a kezében. Nagyon sokban persze azért nem különbözik az iPhone 6 a Plustól, így arra nem érdemes számítani, hogy nagyon olcsó lesz – ez a szerep (már amennyire egy iPhone esetében olcsó verzióról lehet beszélni) a továbbra is megvásárolható tavalyi iPhone 5s-re (és amíg a készletek kitartanak, az 5c-re) marad.

Az iPhone 6 kijelzője jóval kisebb, 4,7 colos; ami persze még így is 0,7 collal nagyobb, mint az iPhone 5s kijelzője volt. A panel felbontása 1334×750 képpontos, ami elsőre elég érdekesnek tűnik. És másodikra is, lévén, hogy az iPhone 6 Plus Full HD kijelzőjéhez, sem az iPhone 5s-ben korábban alkalmazott felbontáshoz nincsen semmi köze, legalábbis mi nem találtunk ésszerű átváltást. A rendszerchip azonos lesz az iPhone 6 Plus-ban alkalmazott SoC-vel, de elképzelhető, hogy a processzor órajele alacsonyabb lesz. A segédprocesszor az M8-as lesz. Az adapterek és szenzorok listája egyezik a két új iPhone-nál, amit az iPhone 6 esetében is 150 Mbps-os LTE-t, ac-s WiFi-t, Bluetooth 4.0-t, NFC-t és barométert jelent.

iPhone 6 Plus (balra, iPhone 6 és iPhone 5s

A memória mérete valószínűleg ennél a telefonnál is 1 GB, adatokat pedig szintén 16/64/128 GB-os belső memórián tárolhatunk, bővítési lehetőség nélkül. A kamera többé-kevésbé azonos a iPhone 6 Plus kamerájával, de nagyon fontos különbség, hogy optikai képstabilizátort az iPhone 6-ban lévő verzió nem kap.

Kisebb lesz az akku kapacitása is: a beszélgetési idő 14 óra, a készenléti idő 10 nap, filmet nézni pedig 11 órán keresztül lehet majd ezzel a készülékkel.

Ami az árat illeti, a telefon (kétéves szerződéssel) 100 dolláral lesz olcsóbb Amerikában, mint a hasonló kapacitású iPhone 6 Plus, azaz az iPhone 6 különböző verziói 200, 300 és 400 dollárba fognak kerülni. A piaci bevezetés üteme egyezik az iPhone 6 Pluséval.

Címkék
Hozzászólások