- 2014. szeptember 26., 15:42
Hivatalos bejelentés még nincsen, de a vállalat magyar nyelven jól beszélő alkalmazottakat keres.
Hirdetés

A Netflix egy ideje már terjeszkedik kontinensünkön is, így minden remény megvolt arra vonatkozóan, hogy a vállalat egyszer kis hazánkat is méltónak találja arra, hogy elindítsa VOD szolgáltatását. Bár hivatalos bejelentés még nincsen, nagyon úgy tűnik, hogy az indulásig túl sok már nincsen hátra: erre utal legalábbis az, hogy a Netflix egy álláshirdetésben többek között magyarul beszélő alkalmazottakat keres, a munka leírása alapján pedig a feladat a Netflix lokalizációjának segítése lenne. Mindehhez azért tegyük hozzá, hogy egyelőre csak az alkalmazottak keresése folyik, tehát addig még minimum hónapok vannak hátra, amíg a hazai felhasználók is előfizethetnek a világ legnépszerűbb VOD szolgáltatására, de kezdetnek ez sem rossz. Egy korábbi sajtóközlemény alapján egyébként rég megvan azoknak az országoknak a listája, amelyekben a Netflix még idén elérhető lesz; ebben Magyarország nincsen benne, így a start legkorábban 2015-ben lehetséges.

De mit tud a Netflix? A szolgáltató átalánydíjas konstrukciót kínál, amelynek lényege az, hogy 8 dolláros/eurós (tehát idehaza kb. 2500 forintos) előfizetési díjért cserébe a kínálatban lévő összes filmet és sorozatot bármikor és bárhol (otthon vagy mobil eszközön) meg lehet tekinteni. Hogy mekkora lesz az itthon elérhető kínálat, azt sajnos egyelőre megbecsülni sem lehet: a filmstúdiók és a Netflix közötti megállapodások ugyanis régiókra vonatkoznak, így attól még, hogy valami szerepel mondjuk a Netflix amerikai katalógusában, egyáltalán nem biztos, hogy a hazaiban is (rögtön) szerepelni fog. Ráadásul ahhoz, hogy szolgáltatást itthon is el lehessen adni, a filmeket minimum feliratozni kell – és még ez sem biztos, hogy elég, mert a magyar, tisztelet a kivételnek, nem nagyon szeret olvasni filmnézés közben.

Azt nem tudjuk, hogy a hazai árazás követi-e majd a nyugat-európait, de feltételezzük, hogy igen (ha mégsem, akkor meg kár vesződni a szolgáltatás elindításával). Ebben az esetben a hazai lakosság viszont mindenképpen profitálhat a Netflix megjelenéséből, mert igencsak letörheti a hazai árakat. A UPC vagy éppen a Magyar Telekom VOD szolgáltatásai jelenleg filmenként fizetendő díjjal működnek, drágán. Jellemzően 5-900 forint körüli összeget kell fizetni azért, hogy 24 órára kikölcsönözzünk egy címet, így nem nehéz kiszámolni, hogy aki havi szinten három-négy filmet is megnéz, az a Netflixszel máris jobban jár, tehát valamit a már piacon lévő szereplőknek is lépni kellene.

Nincs más hátra, mint előre: várjuk a hazai premiert, és most már legalább azt is tudjuk, hogy a helyzet távolról sem kilátástalan.

Címkék
Hozzászólások