- 2014. szeptember 30., 12:12
Természetesen az Androidos mobilokról van szó: a Google most már ragaszkodik a saját alkalmazásaihoz.
Hirdetés

A hírek szerint a Google nagyobb befolyással próbál fellépni azok ellen a készülékgyártók ellen (OEM-ek), akik az Android rendszeren egy kicsit megengedőbbek, és bizonyos feladatokra nem telepítik a Google szolgáltatásait – vagy éppen megengedik azok eltávolítását. A Google megoldása az, hogy a gyártóknak mostantól csak a legújabb Androiddal szabad telefont készíteniük (KitKat 4.4.x), különben elvesztik a lehetőséget a Google Mobile Services (GMS) használatára. Ezek a Gmail, Google Play, Maps, YouTube és a többi, amely a telefonok többségén általában elérhető.

Jelenleg kilenc alkalmazás használata kötelező, de a Google szerint húsznál is többet kellene telepíteni eltávolíthatatlanul a gyártók friss készülékeire. Ezzel hasonlóvá válna az Android az iOS-hez, ott is kötelező jó néhány alkalmazás, ami nyilván nem mindenkinek szimpatikus. Az LG, Samsung, HTC és Huawei sem játszhatja már a „belső tárhely csatát”, ami arra irányult, melyik gyártó telefonján van a legtöbb szabad hely (mondjuk túl nagy eltérések e téren eddig sem voltak, azt azért be kell látni).

Mellesleg volt, aki a Bing vagy a Yahoo keresőjét kínálta, ez érthető módon nem tetszett a Google-nak. Kötelező lesz viszont a keresés és a hangvezérelt keresés előtérbe helyezése, az „OK Google” kimondásakor pedig még az alvó telefonnak is fel kell ébrednie, majd elvégezni a megadott keresést. Már most látjuk, amikor sokak telefonja érzékeli egy előadóteremben a viccként bedobott „OK Google”-t. Viszont lesznek kivételek, feltéve, hogy a Google nem fog rászállni az alternatív firmware-ek (pl. Cyanogenmod) készítőire! A fentiek persze azért is érdekesek, mert az Android alapvetően egy nyílt rendszer (AOSP) – de nyilván azt is meg kell érteni, hogy a Google alapvetően egy profitorientált cég, így a lépések valahol mégis indokolhatók.

Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások