- 2014. október 14., 15:09
Az iRobot rég bedolgozta magát a hadiiparba, legújabb fejlesztése a tablet alapú távirányítási rendszer.
Hirdetés

Több iRobot Roomba cikkünkben is leírtuk már, hogy az amerikai gyártó elsősorban a hadiipar számára fejleszt, és innen kerülnek át a technológiák a háztartási robotokba. Az irány azonban nem minden esetben ez: most a háztartási robotok tabletes távirányítási lehetősége éppen ellenkező karriert jár be, hiszen hamarosan megjelenhet egyes katonai célú járműveknél. Mégpedig azoknál, amelyek irányítása feszült figyelmet igényel, meg azt, hogy a gépkezelő (katona, mérnök, kutató, stb.) a lehető legkevesebbet foglalkozzon magával az irányítással. A klasszikus megoldásban egy Linux alapú rendszeren, joystick és más gombok kellettek ehhez, amelyet a kezelők napokig tanultak, az új megoldással viszont elegendő lesz elővenni a táblagépet.

A uPoint Multi-Robot Control (MRC) rendszer saját rádiós kommunikációt használ, a tabletekbe épített Bluetooth erre nem használható, mert könnyen feltörhető (a katonaság nyilván ezt nem szeretné). Használata egyszerű, a rendszert nem ismerők is gyorsan megtanulhatják. A tableten a robot kamerájának a képe is látható, ez valós időben a többiekkel megosztható, vagy a felhőbe is feltölthető. Természetesen egy terminál több robothoz is használható.

Az iRobot a fejlesztéssel biztosan jól jár, hiszen közel 6000 klasszikus irányítású robotot a csak tabletet igénylő vezérlésre átállítani nem két forintjába fog kerülni az amerikai adófizetőknek.

Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. szeptember 14., 08:00
2020. június 3., 08:00
Hozzászólások