- 2014. november 7., 16:25
A Lenovo nyereségének enyhe csökkenése tompítja az okostelefonjaival kapcsolatos reményeket.
Hirdetés

A Lenovo második negyedéves jelentése minden elemzőt meglepett, hiszen senki sem számított arra, hogy csökkenni fog a cég nyeresége. Mindezt azért remélték, mert az eddigi területei mellett az okostelefonok piacára is belépett a Motorola megvásárlásával, és csúcstelefonja is elég ígéretesnek tűnt. A robbanás mégsem következett be, méghozzá azért, mert egy honi rivális, a Xiaomi is rendületlenül tör előre: a mobilgyártók között a harmadik helyre jött fel.

A Lenovo a PC szektorban nagyon jól teljesít, 20%-os piaci részesedésével a HP-t is megelőzte, az asztali gépek és a laptopok eladása éves szinten 0,9%-al, csak ősszel pedig 6,4%-al emelkedtek. Ez 7%-os forgalomnövekedést és 10,5 milliárd dolláros bevételt jelentett a cég számára. A mobilpiacon viszont részesedése 6 százalékot esett, bevétele 1,4 milliárd dollárra csökkent. Yang Yuanqing, a Lenovo igazgatója szerint mindez főleg adminisztrációs okokra vezethető vissza, hiszen a szeptemberben kiszállított telefonok bevétele csak eladáskor jelenik meg, így az majd a következő negyedéves jelentés eredményét fogja javítani.

A hírek hatására a Lenovo részvényei jelentősen, 5,1%-kal estek a Hang Seng index szerint. Nemcsak a Lenovo, hanem más mobilgyártók is szenvednek attól, hogy a kínai szereplők egyre erősebbek – és nemcsak saját hazájukban, hanem a globális piacokon is. A Lenovo egyébként még egészen jól áll: a cég nettó profitja 19%-ot nőtt, a becsült nyereségnél 2 millió dollárral több, 262 millió dollár lett.

A PC piac mérete a tabletek és okostelefonok népszerűségének növekedéssel arányosan csökken, erre a Lenovo válaszul több lábra állt: több milliárd dollárért gyorsan megvették a Motorola mobiltelefon részlegét, és az IBM low-end szerver üzletágát is. Előbbi fénye kissé megkopott, de a Lenovo komoly piacot szerzett Amerikában és Európában is, ami a későbbiekre jó kiindulási alap lehet.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 5., 17:00
2020. június 8., 10:00