- 2014. november 11., 15:30
Ez a BMW álma: az általa tervezett LED-es világítótest elektromos autók töltését és mobilfizetést is kínál.
Hirdetés

Elsőre meglepő az ötlet, hiszen mi köze lenne a BMW-nek a közvilágításhoz és a mobilfizetéshez? Másodjára nézve viszont tényleg jó ötletnek tűnik, hogy a közvilágítás oszlopaira az autók töltőcsatlakozóját is elhelyezzék. A legnagyobb probléma az e-töltőállomásokon az, hogy ha sok az autó, várakozni kell, ami tovább növeli a töltés idejét. Ésszerű a megoldás, hogy a jelenlegi infrastruktúra felhasználásával az autósok parkolás közben tölthessék járműveiket. A különleges lámpaoszlopból, amely a töltés számlálása mellett mobilfizetési helyként is működik, tehát az ügyfelek okostelefonos alkalmazással is rendezhetik az anyagiakat, kettő már működik a BMW főépülete előtt. Ezeken az új i3 és az i8 hibrid autókat lehet energiával feltölteni.

Az autógyártók bizony megpróbálkoznak a kapcsolódó iparágakba is betörni, a BMW ezen kívül már beruházott a parkolási helyeket és elektromos töltési pontokat kereső Justpark.com oldalba, és a SLAM töltőhálózatba is, amely Németország legnagyobbja. Tárgyalást folytattak továbbá a töltés elterjesztésének érdekében a Tesla Motorsszal is.

És ha már a szárnypróbálgatásoknál tartunk, a Daimler okostelefonos alkalmazásokat vett, például a taxirendelő mytaxit, és az autó nélküli közlekedést segítő RideScout-ot is. Átalakulóban a dolgok, az egyszer már biztos.