- 2014. november 26., 11:53
A felületi keménység persze nem minden, szerencsétlenül ejtve ez is elreped. Hogy miért? Elmagyarázzuk!
Hirdetés

Amíg az Apple-lel kapcsolatban mindenki arról beszél, hogy zafírüveg így és zafírüveg úgy (miközben legfeljebb csak a kamera külső lencséje készül abból), addig ne feledkezzünk meg arról, hogy a kezdetekben egyébként éppen az Apple megbízásai hatására nagyot növő Corning is új üvegen dolgozik. A Gorilla Glass 4 a korábbi verziókhoz hasonlóan több mobilcég termékében is meg fog jelenni.

Az üveg, mint tudjuk, törékeny. Ha a hagyományos ablaküveget megütjük, szilánkosra törik. Edzett üveget konzerveknél, üdítőknél és üvegkancsóknál használnak; ez ellenállóbb, de ütésre apró darabokra esik. Mégpedig azért, mert a szilárdságát a felmelegítése és a gyors lehűtése, azaz edzés során nyeri. Ekkor a belseje nem tud olyan gyorsan lehűlni, az anyagban belső feszültség keletkezik. Ez adja az ellenállóságot, ütésnél viszont robbanásszerű törést okoz.

Az új Gorilla Glass 4 üveg, ha egy méter magasból betonra, például a járdára ejtik, az esetek 80 százalékában sértetlen marad. Ez elég jó arány, de jelzi, hogy mindent ez a verzió sem fog kibírni. Az üveg szilárdságát a kettős réteg adja, amelyet edzés helyett egy belső feszültséget nem növelő technológiával erősítenek meg: az üvegeket nátriumsóban hevítik, az ionok az üvegbe hatolva adják meg a kemény külső réteget. A Gorilla Glass 2 és 3, amelyet rengeteg mobilgyártó használ, kemény felületű, de a csavarodást, hajlítást nem bírja. Értelemszerűen a 3-as verzió felülete még keményebb, de törékenyebb is egyben. A legújabb, 4-es verzió újítása az lesz, hogy a nátriumsók közé ezüstöt is kevernek, így a vele kezelt üveg felülete antibakteriális lesz. Hogy a felületi keménységét növeli-e az eljárás, azt még nem tudjuk (de nem túl valószínű). Ma már nem túl gyakori a felületi karc a kijelzőkön, sokkal gyakoribb a repedés, (akár leejtés nélkül is).

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00