- 2014. december 9., 13:04
Az IMAX-nál jobb kép- és hangminőséget kínál a Dolby új rendszere. HDR felvételek és a lézeres projektorok jönnek.
Hirdetés

Ma már a mozik látogatottsága csak ott nagy, ahol valamilyen extrát kínálnak a filmhez – amelyeket a szokásosnál nagyobb képernyőn érdemes nézni. Esetleg 3D-ben. A Dolby, logóját filmek sokasága előtt látva-hallva, eddig a hangzásvilágára kínált garanciát. A vállalat azonban egy ideje már szeretne túllépni ezen, és betörne a képi megjelenítés világába is. Korábbi kiállításokon már láttuk is, hogy mit tud az új rendszer, amely az IMAX népszerűségét szeretné megtörni; ebben segítségére lesz a Dolby által 2012- bevezetett új szabvány, az Atmos is (hangkeltés). Az elmúlt két év alatt a világ 700 mozijában helyezték üzembe, és ezek a filmszínházak összesen 960 millió dollárt termeltek. Az IMAX-nak egyébként legalább 800 installációja van, a Dolby ezt szeretné felülmúlni.

A hangról tehát az Atmos gondoskodik, a képről pedig kettő darab Christie 6P (6 alapszínnel dolgozó, százezer dolláros) 4K lézerprojektor. A Christie-vel közös fejlesztés nem áll meg, jövő tavasszal bemutatják a Dolby Vision rendszert, amely nem csupán a 4K-s felbontással és emelt képfrissítési frekvenciával hódít majd, hanem a HDR bevezetésével is. A rendszer fénysűrűsége 2D-ben eléri a 106 cd/m²-t (nit-et), 3D-ben pedig a 47 cd/m²-t.

A Dolby természetesen keresi a filmkészítők kegyeit is, a stúdiók képviselőinek, rendezőknek és operatőröknek már csendben demózta a rendszerét a Hollywood-i Vine színházban. Próbaként Los Angelesben (Harmony Gold) és Eindhovenben (JT Cinemas) is megnyitott néhány mozitermet. Az biztos, hogy a filmesek jelenleg használt digitális kamerái, mint az Arri Alexa vagy a Sony F65 alkalmas alanyai a HDR minőségű filmek előállításának. Ha jön Dolby Vision-rendszerű film, az elsőként az új Star Wars: Az ébredő erő, illetve a Disney Tomorrowlandja lesz. A Dolby apró problémája, hogy az IMAX is a lézeres projekció irányába fejleszt.

Ez is érdekelhet
2020. június 5., 17:00
2020. május 5., 12:00
2020. május 21., 14:00
Hozzászólások