- 2015. január 28., 15:25
Az IDC kimutatása alapján a HP és az Apple voltak az év nyertesei, a kicsik bukását csak a nagyok kompenzálták.
Hirdetés

Az IDC 2014-re vonatkozó piackutatása alapján kijelenthetjük, hogy a PC egyáltalán nem fog eltűnni. A hagyományos PC kategóriájába az asztali számítógépek mellett a laptopok és a hibridek, tehát a notebook-tablet kombók is beletartoznak. Mióta tabletekkel, okostelefonokkal, és akár az autók infotainment rendszerével is internetezhetünk, a felhasználói szokások megváltoztak: PC-re, asztali verzióra egyre kevésbé van szükség. Az IDC adatai alapján a globális eladások száma 2,1 százalékkal 308,6 millió darabra csökkent. A csökkenés nem állt meg, az igaz, de üteme a 2013-as 10 százalékos esés után meglehetősen kellemes. A hordozható gépek értelemszerűen növekedést mutattak Amerikában, ahol az asztali PC-k iránti keresletet szinte már csak az üzleti megrendelők hajtják.

Az elmúlt év utolsó negyedévének nyertese az Apple és a HP volt, előbbi növekedése 18,9 százalék és 5,75 millió összes eladott PC volt, amivel sikeresen le is taszította az ASUS-t a dobogóról (a tajvani gyártó egészen a hatodik helyre esett vissza). A HP ezalatt „hatalmasat” növekedett, ami minden bizonnyal a fogyasztói elektronika/PC és a vállalkozói/szerver üzletág szétválasztásának köszönhető. Technikailag a második a Lenovo, hiszen holtversenyben áll a HP-val. Köztük 1% alatti a különbség, hiszen a Lenovo 16,05 millió, a HP 15,88 millió gépet adott el. Ketten együtt a globális piac ötöde az övék. A Lenovo eladásainak növekedése éves viszonylatban 10 százalék volt, a cég értéke viszont csak 4,9 százalékkal emelkedett. A harmadik Dell 8,5 százalékkal nőtt, elsősorban a kínai és az amerikai notebook-piacokon. Az Acer is nőtt 3,8 százalékkal, rá nem hatott konkurensét az ASUS-t sújtó visszaesés. Ezt annak köszönheti, hogy jól fogyott a Chromebook családja.

Hogy milyen lesz a jövő azt még nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy a Windows 10 szorosabbra fűzi a szálakat PC és mobil között – ami egyébként adott esetben akár a PC-piac növekedését is jelentheti.

Címkék