- 2015. január 28., 13:39
Márciusban érkezik a japán cég első háztartási robotja.
Hirdetés

Teljesen saját fejlesztésű, a világpiacon is versenyképesnek tűnő robottal elsőként a Panasonic jelentkezett a napokban. A Rulo MC-RS1 néven bemutatott, meglehetősen egyedi formájú robot a porszívózás feladatát tudja levenni tulajdonosa válláról. A lekerekített sarkú és oldalú háromszöghöz hasonlító robot három ultrahangos és két infravörös távolságmérővel tájékozódik, de a beépített giroszkóp ellenére nem képes szisztematikus takarításra. A területet először a falak mentén járja körbe, majd véletlenszerű mozgásra vált. Lépcső tetejénél vagy egyéb szintkülönbségnél a mélységet a többi robothoz hasonlóan a Rulo is infravörös szenzorokkal érzékeli. Az ultrahangos távolságmérőnek hála a robot nem megy neki semminek, még a teljesen átlátszó üvegfalaknak vagy vázáknak sem.

A háromszög forma előnye, hogy a robot elejére tett két oldalkefe a sarkokba is teljesen beér, így onnan is képes maga alá söpörni a port és a szemetet, amit ezután a készülék alján lévő 18 cm hosszú kefés henger és a szívóerő kényszerít be a robot portartályába. Nagy mennyiségű szennyeződést észlelve a robot előre-hátra mozgással igyekszik mindent maradéktalanul összeszedni. Ha a padlót tisztának találja, vagy a giroszkóp jelei alapján a terület kicsi, akkor a szokásosnál rövidebb idő alatt is végezhet a takarítással.

A Panasonic Rulo MC-RS1 automatikus módban egy feltöltéssel kb. egy órán keresztül képes üzemelni, ami után a mellékelt dokkolón három óra töltésre van szüksége. A robot az energiát lítium-ion akkumulátorban tárolja, ami a gyártó szerint 1500 alkalommal tölthető, vagyis napi használat mellett négy éven keresztül használható.

A Rulo különlegessége, hogy a hozzá járó szintén háromszög formájú távirányítóval a robot megtanítható arra, hogy a dokkolóból a lakás két előre kiválasztott pontjának valamelyikére egy gombnyomással elmenjen, majd ott kezdje el a takarítást. Ez nagy lakások, illetve olyan gyakran koszolódó területek, mint a konyha vagy az előszoba takarítása esetén lehet óriási segítség. Virtuális falak vagy világító tornyok használatáról egyelőre nincs információnk, így az egyelőre nem ismert, hogy egy-egy terület milyen módon keríthető el a robot elöl, illetve milyen módon képes nagyobb területű lakásokat kezelni.

Az első Panasonic robotporszívó a Távol-Keleten elterjedt kemény padló mellett szőnyegen is elboldogul, a küszöbökön nagyjából másfél cm magasságig képes átgázolni. A robot 33 cm széles, 32,5 cm hosszú és 9,2 cm magas. Tömege 3 kg.

A fehér és fekete színben készülő Panasonic Rulo MC-RS1 Japánban 108 ezer jenes (kb. 250 ezer forint) áron március 20-tól lesz kapható. Európai forgalmazásáról egyelőre nincsenek információink.

Címkék
Hozzászólások