- 2015. január 29., 10:19
Eredetileg úgy volt, hogy idén teljesen eltűnik a külföldi telefonálás felára az EU-n belül, de lehet, hogy ez vált
Hirdetés

A roaming díjak eltörléséről szóló előterjesztést tavaly szavazta meg az Európai Bizottság, méghozzá igen nagy arányban, ezért mindenki azt gondolta, hogy a továbbiakban sima ügyről van szó, 2015-ben eljön a kánaán. A Reuters azonban arról számolt be, hogy a soros elnök, Lettország egy olyan javaslatot terjesztett elő, amely egészen 2018-ig engedné, hogy a szolgáltatók felárat számoljanak el a külföldi telefonálás után. A dolog azért nagyon érdekes, mert a roaming díjak sorozatos csökkentése és eltörlése az unió versenyképességének elősegítése miatt volt folyamatosan napirenden.

Lettország persze nem tartaná meg a mostani gyakorlatot, az általa javasolt koncepció azonban egyelőre kissé zavaros. A dokumentum szerint a cél az lenne, hogy megelőzzék, hogy a szolgáltatók a bevételkiesés kompenzálásra megemeljék általános tarifáikat – vagyis a lettek szerint úgy lehet megelőzni azt, hogy a kieső bevételeket a fogyasztók fizessék meg, hogy a fogyasztók fizetnek. A cél elérése érdekében a szolgáltatók meghatároznának egy keretet, amelynek erejéig a telefonálásnak és internetezésnek nem lennének extra költségei, ennek túllépése esetén azonban indulhatna a számláló. Viszont a szolgáltatók a keret túllépése esetén sem számlázhatnának bármennyit, az adatok esetében például egy MB ára nem lehetne 5 centnél, azaz nagyjából 16 forintnál több. Így viszont nem értjük, hogy a szolgáltatók miért nyelnék be a keretben foglalt beszélgetések és internetezés költségét, vagyis egy ilyen konstrukció egyáltalán nem tűnik alkalmasnak arra, hogy megelőzze az áremelést – legfeljebb annak mértékét csökkentheti. És persze gond az is, hogy a javaslat az EU-n kívüli telefonálás költségeivel nem foglalkozik, így ott úgy emelnek árat a szolgáltatók, ahogyan nem szégyellnek.

A beadvány szerint ezt az állapotot 2018-ig kellene fenntartani; itt újfent kérdés, hogy 2018 után miért nem emelnének árat a szolgáltatók a kieső bevétel pótlására. A javaslatot a jövő héten tárgyalják meg a tagállamok, amennyiben lesz konszenzus, úgy az ügy az Európai Parlament és a Bizottság elé kerül, amelyeknek ki kell dolgoznia egy kompromisszumos megoldást. Úgyhogy valószínűleg nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a roaming díjak eltörlésével kapcsolatban híreket kaptunk.

Címkék