- 2015. február 11., 09:23
Az Apple zafírüveget választott (volna), a Corning ezért megmutatja, mit tud: a zafírnál is jobb üveget készíteni.
Hirdetés

Az új iPhone-ok és a Galaxy okostelefonok kapcsán bőven volt alkalmunk megismerkedni a Corning termékével, a Gorilla Glass karcolásokat kibíró üvegével. A Project Phire (mert ugye minden komolyabb cég hangzatos projektneveket talál ki – a phire nagyjából azt az embert jelenti, aki olyan, mint a tűz) keretében egy olyan üveget állított elő, amely egyesíti a nemrég bemutatott Gorilla Glass 4 üveg leejtést repedések nélkül kibíró tulajdonságát a zafír extrém karcállóságával. Utóbbi leejtéskor könnyen elreped, előbbi pedig – ha tetszik, ha nem – valamivel jobban karcolódik. Hogy ez mennyire igaz, az majd a felhasználók tömeges visszajelzéseiből kiderül, viszont az tény, hogy az Apple az iPhone 6 családjának tagjaihoz a kezdetek óta partner Corning helyett a zafírüveget gyártó GT Advanced lett (volna) az előlapok üvegét gyártó cég. (Mellékszál, hogy a Xiaomi is érdeklődött a cég iránt, ami aztán az Apple-el való többszázezer dolláros szerződés után szépen csődbe is ment.) A zafírt az Apple továbbra is használni szeretné, például az Apple Watch néhány változatán. Eddig csak kevés gyártó engedhette meg magának a (mesterséges) zafírt, a Kyocera Brigadier munkatelefonja és a Vertu Signature Touch majd’ 3 millió forintos telefonjában van ilyen.

A Corning új terméke úgy lesz egyszerre karcálló és repedésmentes, hogy kompozit szerkezetű lesz (a karcálló felületi réteget egy rugalmas alsó réteggel párosítják), esetleg szendvicsszerkezetű, mint az autók szélvédői. A pontos felépítéséről nincsenek információink.

A vállalat egyébként akár az Apple megrendelése nélkül is jól elvan, a fő bevételi forrását ugyanis a TV-kijelzők és az üvegszálas kábelek gyártóitól származó megrendelések jelentik. A cég Iris üvegét a nagyképernyős tévéknél láthatjuk majd viszont, amelyek az új technológia miatt olyan vékonyak (és keskeny keretűek) lehetnek, mint a mai okostelefonok.