- 2015. február 12., 12:35
Kína szerint a Qualcomm egy monopólium és csalt, ezért 10% adót kell fizetnie. Megegyeztek, belendülhet a 4G.
Hirdetés

Nagyjából fél évig tartott a Qualcomm bizonytalansága, hiszen már az elmúlt év közepén jelezte negyedéves beszámolójában, hogy a kínai hatóságok a terjedő 3G és 3G/4G eszközökre nem adtak engedélyt, ezért a bevétele nem növekedett az elvárt mértékben. Illetve mégis, ugyanis az új technológiával ellátott mobilokat továbbra is forgalmazták. Az NDRC, azaz a Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Tanács vizsgálatot indított, amelyben tetemes összeg befizetését helyezte kilátásba a Qualcomm részéről. Akkor a Qualcomm képviselője azt sérelmezte, hogy az állam minden eladott mobil után adót szed, de a hosszú tárgyalássorozat végén azért mégis sikerült valahogyan megegyezniük.

A piacvezető Qualcomm továbbra is folytathatja tevékenységét, viszont pár év alatt ki kell fizetnie a 6,088 milliárd yüan (kb. 1885 milliárd forint) mértékű, óriási bírságot. Ezen kívül egy megegyezés is született, amiben a Qualcomm vállalja, hogy kínai cégeknek átadja 3G és 4G licenceit, újak alkotásakor pedig jóhiszemű tárgyalásokat folytat majd azokról. Ha az országban a Qualcomm technológiáját használó 3G mobilokat adnak el, azok után 5%-ot, a 4G-s változatokért 3,5% jogdíjat kell fizetni. Ha nincs bennük CDMA vagy WCDMA képesség, akkor a chipek használója 35% kedvezményt kap. Ez a gyakorlat az NDRC szerint újfajta értékesítési modell felállítását eredményezi majd, amely a remények szerint már semmilyen szempontból nem lesz jogsértő.

A Qualcomm képviselője elmondta, hogy a vállalat örül a megegyezésnek, mert ezzel megszűnt a bizonytalanság, és végre lehet koncentrálni a 4G-re. Mellesleg a bírság nagyon nem fogja földhöz vágni a céget, ugyanis a teljes éves bevétele tavaly 28 milliárd dollárra volt, amelynek a bírság csak egy elenyészően kis részét teszi ki.

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 5., 17:00
Hozzászólások