- 2015. május 5., 10:23
A Miskolc melletti Bükkaranyos nem csak azért egyedülálló, mert megújuló energiát használ.
Hirdetés

A Miskolctól kevesebb, mint 20 km-re lévő Bükkaranyos legtöbbünk számára egy a sok kis borsodi falu közül, pedig a helyiek tevékenysége és összefogása például szolgálhatna az egész ország számára. Ennek az 1500 lelkes falunak a határában adták át hivatalosan a minap azt a villanyautó töltőt, amihez egyedülálló módon nem a villamos energia hálózat, hanem egy szélkerék biztosítja a szükséges energiát.

Az 50 kWh-ás CHAdeMO rendszerű egyenáramú töltővel egy elektromos autó akkumulátorai 20-30 perc alatt tölthetők fel 80%-os szintre, így tökéletes megoldás a villanyautók napon belüli töltéséhez. Ilyen jellegű, úgynevezett villámtöltőből jelenleg mindössze 10 van az országban (4 db Budapesten, egy-egy db pedig Budaörsön, Mogyoródon, Siófokon, Zalaegerszegen, Pápán és Bükkaranyoson), így a borsodi telepítés óriási lépés az elektromos autók kelet-magyarországi használatának előmozdításában.

A bükkaranyosi központú LEADER vidékfejlesztési közösség 42 települést kapcsol össze, elősegítve a térség megújuló energiaforrásokra való átállását. A most átadott villámtöltő mellett a térségben több villanyautó gyorstöltő is megépült, amelyekhez nagy részben napelemek biztosítják az áramot. A gyorstöltők az átutazók kiszolgálása mellett a helyi közösséget is segítik, hiszen ezekről tölthető például a Bükkaranyoson üzembe állított önkormányzati villanyautó is.

A most átadott villámtöltő Bükkaranyos és a szomszédos Emőd közötti út mellé telepített szélkerék tövében található, így a szintén idén felavatott mogyoródi villámtöltő érintésével optimális körülmények esetén a középkategóriás villanyautókkal (pl. Nissan Leaf vagy Kia Soul EV) is elérhetővé vált Miskolc és környéke. Egy adapter segítségével a töltő a Tesla Model S töltésére is alkalmas

A bükkaranyosi villámtöltő bárki számára ingyenesen elérhető, az üzemeltetéshez szükséges kulcs és mágneskártya a töltőtől kb. 500 m-re lévő kistérségi LEADER központban található.

Címkék
Hozzászólások