- 2015. május 26., 21:53
Ez a töltő nem része a Jedlik Ányos Klaszter és a gazdasági miniszter 150 darabos hálózatának.
Hirdetés

Debrecenben átadták a város első villanyautó villámtöltő oszlopát a nagyerdei stadion mélygarázsában. A város, az E.ON és a Nissan együttműködésében kialakított töltőponton a CHAdeMO csatlakozóval szerelt, vagy az ilyenhez átalakítóval kapcsolódni képes elektromos autókat 400V/100A egyenárammal lehet tölteni. Ilyen csatlakozóval rendelkeznek például a Nissan LEAF és a Nissan eNV200 modellek, de egy konverterrel a Tesla Model S is ráköthető. A közműszolgáltató és a városvezetés közti megállapodás értelmében az áramot két évig ingyen biztosítja az E.ON a 9 millió forintos beruházással kiépített töltőbe.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az átadón Tarnóy Péter, a Jedlik Ányos Klaszter elnöke emlékeztetett a korábban tett 150 töltőoszlopos ígéretre, és 2020 környékére 10%-os, 2030-ra pedig 50%-os részesedést vizionált az elektromos autóknak az új autó értékesítés területén. Tarnóy Péter nagyon helyesen arra is rávilágított, hogy bár több, mint 50 működő töltőpont van már Magyarországon, ezek elenyésző része villámtöltő, és egy töltőoszlop sincs autópályák mellett, hogy az országon belüli közlekedést segítsék. A jelenlegi töltőoszlopok többségével egy normál Nissan LEAF feltöltése 8 órát vesz igénybe, de a kialakított csatlakozókon keresztül több áram felvételére is képes Tesla Modele S-nek is legalább 3 órát kell egy ilyennél rostokolnia.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Villámtöltőből a most átadottal együtt mindössze 9 van az országban, többségük nehezen megközelíthető, vagy nehezen igénybe vehető helyeken. Budapestről a villámtöltők ésszerűtlen területi elosztása miatt egy napon belül egy középkategóriás villanyautóval ma még nem lehet eljutni a Debreceni villámtöltőhöz, így az maximum a helyi igények, illetve a stadiont látogató közönség kiszolgálására lesz alkalmas. A hazánkban futó nagyjából csekély számú villanyautó flotta és a debreceni töltő elszigeteltsége miatt az E.ON mindenesetre nem tett kockázatos vállalást az áram ingyenes biztosításával.

Címkék
Hozzászólások