- 2015. július 3., 15:38
A jövő fizetési rendszerei biometrikus azonosítással működhetnek majd. A tesztek már folyamatban.
Hirdetés

Nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy a Google egy olyan fizetési megoldással kísérletezik, amely arc alapján azonosítaná a felhasználókat, a Mobile World Congressen pedig kiderült az is, hogy a MasterCard is hasonló ötleten dolgozik. A munka jól halad, mivel a MasterCard hamarosan elindítja a tesztelési fázist.

A projekt a remények szerint növeli majd a biztonságot, mivel a kártya nélkül működik, így nincsen, amit a tolvajok le tudnának másolni. Nem fog működni a nyomtatós trükk sem, mivel a rendszer csak akkor fogadja majd el az azonosítást, ha az ügyfél pislog is egyet. Fizetéshez ráadásul mindenki a saját telefonját használhatja (amelyre egy speciális MasterCard alkalmazást is le kell tölteni), így a kép semmilyen formában nem kerülhet az eladó birtokába. A rendszer természetesen token alapú, így minden fizetés egyedi azonosítóval történik, amelyet ha meg is szerezne valaki, később már nem fogja tudni felhasználni.

A módszert a MasterCard először szűk körben és csak online boltokban fogja tesztelni, viszont nem egyedüliként, hanem egy másik, ujjlenyomattal történő azonosítási módszerrel párhuzamosan. Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy a tesztelés mennyi ideig tart, ezért aztán azt sem lehet tudni, hogy a rendszer kereskedelmi bevezetése mikor várható.

Címkék