- 2015. augusztus 25., 15:24
Ausztrál újságírók ikerpárokat kértek fel, hogy játsszák ki a Windows 10 webkamerás bejelentkező rendszerét.
Hirdetés

A The Australian IT szakújságírója, Chris Griffith felkereste az Australian Twin Registry nyilvántartót, hogy létre tudjon hozni egy találkát néhány ikerpár és a Windows 10 Hello beléptető szoftvere között. Természetesen arra volt kíváncsi, hogy az Intel RealSense kameráját (kamerarendszerét) használó Lenovo Thinkpad Yoga 14, amelyben a Hello fogadja a felhasználót, beengedi-e egy regisztrációval az ikerpárt is. A hat ikerpár által végzett próba alapján a rendszer minden esetben felismerte a használót, és új felhasználóként azonosította az ikertestvéreket. Akkor is, ha ez elég sok időt vett igénybe. A belépési kísérletekről készült filmet itt lehet megnézni.

Egy ikerpár persze be tudott lépni, de nem arcfelismeréssel, hanem azért, mert ismerték egymás jelszavait. Akkor is be tudtak lépni, ha egy felhasználói fiókhoz ketten regisztráltak az arcukkal. A másodpercek alatt történő azonosítás során a RealSense infravörös tartományban vett képeit is felhasználja, a több kamera pedig 3D-s képet készít. Ezzel lehetetlenné válik a kinyomtatott arcképpel való belépés is. A Microsoft Hello „aszimmetrikus kulcs kriptográfiával” működik, a technológiája smart kártyákban és mobil hálózatokban is használt. A használata során keletkező adatok ellopásával a belépési kód nem reprodukálható, ezért érthető a Microsoft törekvése, miszerint hamarosan a Microsoft Passporthoz köti a Hello adatait. Mi több, azt más programoknak is átadja, például a Fast ID Online-nak.

A Microsoft mellet a FIDO Alliance is egységes online azonosító rendszeren dolgozik, amelynek tagjai a Google, Lenovo, Mastercard, Visa, PayPal, Samsung, Synaptics és a Qualcomm – jó kérdés, kinek a megoldása lesz végül népszerűbb.