- 2015. szeptember 1., 16:29
Kaliforniában már úgy épül a stadion, hogy a munkások hatékonyságát a levegőből, drónnal figyelik.
Hirdetés

Sacramento Kings profi kosárlabdacsapatának új stadionja épül, a folyamatot pedig drónok használatával felügyelik. A levegőből filmfelvételt készítenek, amelyet aztán szoftverekkel elemeznek a földön. Mivel az egész építkezés látható, könnyen meg tudják mondani, hogy melyik egység melyik munkacsoportja késlekedik a munkával, és az milyen hatással lehet az egész építkezésre. Ezzel a módszerrel az ütemterv jobban tartható, valamint a munkások teljesítménye is felügyelhető. A késlekedés, a hibák hamarabb észlelhetők, ezért pontosabb, gyorsabb építkezés az eredmény. A terepen dolgozó munkások általában azért késnek, mert egy-egy alapanyag nem érkezik be időben, ezért a rendszerrel az irodai munkások teljesítménye is figyelemmel kísérhető.

A drónokat az ImageInFlight kezeli, az elemzést végző szoftvert pedig az Illinois-i Egyetem csapata fejlesztette ki. A rendszert Arizonában, és a Teisei építési társaság Japánban is használja. Az egyetemen most azzal kísérleteznek, hogyan lehet a drónok és a helyi kamerák képét hálózatba kötni, és a munkások követését crowdsourcing, azaz több felügyelő bevonásával elvégezni. Így a drón és a szoftver csak segít, a munkafelügyelők munkája is megmarad.

Természetesen most is felmerült néhány személyiségi jogi kérdés, többen attól félnek, hogy a határidők betartása miatt túlórázni fognak a munkások, esetleg a pihenőidejüket sem használják majd ki. Ezek a problémák azonban a közvetlen kamerás megfigyelésnél is fennállnak, nem új dologról van tehát szó.

Címkék