- 2015. szeptember 9., 14:50
Az Apple magyar idő szerint este 7 órakor jelenti be új készülékeit, lássuk, hogy mire számíthatunk!
Hirdetés

iPhone 6S, iPhone 6S Plus, ???

Az esemény egyik legfontosabb készüléke természetesen az iPhone 6S lesz, annak ellenére, hogy a cupertinoi gyártó termékfejlesztési gyakorlatából adódóan kevés igazi újdonság kerül a mobilba, dizájn terén legalábbis szinte semmi változásra nem számíthatunk. A korábban kiszivárgott adatok alapján új rendszerchip (A9), több memória (2 GB), jobb kamera, nagyobb kapacitású akku és Force Touch-képes kijelző lesz az iPhone 6S-ben és 6S Plusban, amelyek készülékházát is sikerült annyira megerősíteni, hogy a bendgate ne ismétlődjék meg.

Ha igazak a pletykák, akkor a hátsó kamera 12 MP-es lesz, és 4K-s videókat is lehet majd rögzíteni vele. Erre a szenzor elméletben eddig is képes lett volna, de az A8-as chip teljesítménye kevés volt ahhoz, hogy a video tömörítése mellett más egyéb feladatokkal is megbirkózzon a háttérben. Az iPhone 6S-be kerülő A9-es chipről egyelőre nincsenek megbízható adatok, így nem tudni, hogy két- vagy négymagos felépítésű lesz-e – a 4K-s videók miatt mi hajlanánk arra, hogy legalább négy CPU duruzsol majd az új iPhone-okban kettő helyett, de a kiszivárgott teljesítményadatok csak 20 százalékos pluszról árulkodnak, így ha nincsen trükk, akkor marad mégiscsak a két mag. Szelfikre is jobbak lesznek az iPhone 6S-ek, mivel az előlapon lévő, 1,2 MP-es kamerát 5 MP-es érzékelő váltja, amelyet a sötétben az exponáláskor teljes fényerőre és fehér színre váltó kijelző is segíteni fog. A szelfi videók felbontása nem fog nőni, a több pixelt az Apple állítólag a mozgóképeknél úgy használja ki, hogy a 720p-s részletesség mellett az fps-t növeli, vagyis lassított felvételeket lehet majd lőni a telefonokkal.

Sajnos pontosan azt sem lehet még tudni, hogy az akkumulátor üzemidejének növelése mit takar. Az iPhone 6-ban (és egyébként az 5S-ben is) 1810 mAh-s áramforrás dolgozik, kérdés, hogy a kötött fizikai méret mekkora ugrást tesz lehetővé. Látva azt, hogy az iPhone 6 üzemideje a nagyobb kijelző ellenére sem lett számottevően rosszabb, valószínűleg 2500 mAh kapacitás már elég lenne a cupertinoi gyártónak ahhoz, hogy olyan telefont rakjon le az asztalra, amely nevetve kibír két napot; ha ezt bármilyen módon sikerül megoldani, akkor az Androidot használó gyártóknak nehéz dolguk lesz, ha vissza akarnak vágni.

A kijelző mérete sem az iPhone 6 sem az iPhone 6S esetében nem fog változni, és biztos, hogy a panelek felbontása is marad. Újítás lesz ugyanakkor a Force Touch, vagyis az, hogy a készülékek nemcsak a nyomáspont helyét, hanem az alkalmazott erőt is meg fogják tudni különböztetni. A mobilok állítólag az érintést, a gyengéd nyomást és az erős nyomást fogják tudni megkülönböztetni. Hogy ezt pontosan mire lehet majd használni, arra még csak tippek vannak, de arra minden esély megvan, hogy az elmúlt öt év legfontosabb újításává nője ki magát – ha valakiből, akkor az Apple-ből nézzük ki azt, hogy (ismét) jól kifőzött valamit.

És még két dolog: pletykálták, hogy lesz 256 GB-os tárhellyel szerelt verzió, és iPhone 6C is, utóbbi végre tényleg egy „olcsó” iPhone lehet, nagyjából az iPhone 5S hardverével, de a 6/6S dizájnjával. Meglátjuk.

iOS 9

Este debütál az új iOS is, amely a 9-es verziószámot fogja viselni – a szeptemberi 9-i, vagyis 9/9-i bejelentési dátum valószínűleg ennek köszönhető. Az iOS egyelőre még csak béta verzióban érhető el, és ez pár hétig szinte biztosan nem is fog változni.

Viszont a béták alapján elég pontosan lehet tudni, hogy milyen fejlesztésekkel számolhatnak azok, akik legalább iPhone 5-öt használnak, íme a lista lényegesebb pontjai: okosabb, pontosabb Siri, amely folyamatosan figyel, okosabb, pontosabb kereső, jobb energiafogyasztás, csökkentett mód az akku kíméléséhez, útvonaltervezés az Apple Mapsban, saját hírolvasó, osztott kijelző iPad Air 2-n.

iPad Pro

Az iPadokat a vállalat hagyományosan nem ősszel, hanem tavasszal szokta bejelenteni, idén azonban változhat a helyzet, legalábbis ha beigazolódik, hogy a professzionális felhasználásra szánt, stylussal vezérelhető és gigantikus kijelzővel szerelt változat tényleg megjelenik. Vagy legalábbis bejelentésre kerül. Hogy a neve mi lesz, azt nem tudni, az iPad Pro azonban erős tipp – bár a mobilok mintájára az iPad Plus sem elképzelhetetlen, a célcsoportot a Pro név jobban meg tudja érinteni. Az iPad Pro (nevezzük most így) nagy újdonsága a 12,9 colos kijelző mellett az lesz, hogy két szoftvert is fog tudni futtatni egymás mellett teljes méretben (ezt a fícsört ugyanakkor az iPad Air 2 is megkapja). A tabletbe legalább 64 GB-os háttértár, A9X rendszerchip és Force Touch kijelző kerül, utóbbit pedig nemcsak ujjal, hanem stylussal is lehet majd irányítani.

Apple Watch

Még mindig mobil fronton maradunk: az Apple gőzerővel készíti a Watch következő változatát, az Apple Watch 2-t, amellyel kapcsolatban nagyon sok pletyka látott már napvilágot. Közülük a legérdekesebb talán az, hogy a vállalat az órába mobil kapcsolódási lehetőséget is beépítene, hogy az iPhone-tól teljesen függetlenül lehessen használni. Ezzel kapcsolatban csak azért vagyunk kicsit szkeptikusak, mert a Watch üzemideje így sem túl jó, egy 3G vagy LTE adapter pedig csak még tovább rontana a helyzeten. De mélyebben nem érdemes belemenni a témába, mert a Watch 2 legkorábban csak jövő tavasszal várható, így semmi sem indokolja, hogy az Apple már most bejelentse: ezzel ugyanis csak a most futó változatnak állítana teljesen feleslegesen konkurenciát. Ha igazak az eladási adatokra vonatkozó, nem túl hízelgő becslések, akkor ez nem lenne bölcs dolog. Viszont még így is bemutatkozhat egy új óra: a luxusváltozatból állítólag lesz egy olcsóbb verzió is. Az Apple Watch Edition 10 ezer dollárba kerül, a konkurens gyártók ugyanakkor már több 1-2000 dolláros, szintén arany okosórát jelentettek be, amelyre az Apple-nek valamilyen választ biztosan kell adnia.

Az iOS frissítésével egy időben a Watch szoftvere is frissülhet, azt azonban nem tudjuk, hogy a fejlesztések ennél a terméknél legfőképpen mire irányultak. Csak sejtjük, hogy a fogyasztás optimalizálásra… Ami kiszivárgott, az nem sok: lesz pár app, ami telefon nélkül is működik, és okosabb lesz a WiFi hozzáférési pontok menedzselése.

Apple TV

Házimozi fronton az új Apple TV lehet érdekes, de sajnos annyira nem, mint azt eddig sejteni lehetett. Iparági források szerint ugyanis az Apple TV új verziójával együtt indult volna útjára az Apple saját műsorszolgáltatása, ám a jogtulajdonosokkal való egyeztetések nem haladnak a várt ütemben, ezért az előfizetéses, főleg a kábeltévéknek konkurenciát állító platformot egyelőre jegelni kell. Kérdés, hogy van-e így értelme az új Apple TV piaci bevezetésének – a választ este megtudjuk. Az új „dobozról” egyébként annyi szivárgott ki, hogy sokkal erősebb hardvere lesz (A8-as chip, 1 GB RAM és 8-16 GB ROM), és játékkonzolként is használni lehet majd, valamint a rajta futó iOS verzió immáron a Sirit is tartalmazni fogja. Egyes források szerint ráadásul olyan távirányító jár majd hozzá, amelyet levegőben működő egérként is lehet használni. Meg persze lesz rajta mikrofon is a Sirihez – tehát néha azért az Apple is másoltanul ezt-azt a Samsungtól vagy éppen az LG-től.

Mac OS X – El Capitan

El Capitan is megérkezik, vagyis este várhatóan az Apple beelenti az OS X 10.11-es változatát. Ebben szintén megjelenik az osztott képernyős nézet (illetve nem is maga a nézet, hiszen ez eddig is rendelkezésre áll, hanem az ablakok elhelyezésénél gyors és egyszerű módja), és okosodik a kereső (Spotlight).

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00