- 2015. szeptember 20., 18:02
Idén az iRobot is a Wi-Fi modul beépítésében látta a siker kulcsát.
Hirdetés

A Samsunghoz és a Neatohoz hasonlóan idén az iRobot is Wi-Fi modullal bővítette robotjainak tudását. A hálózatra kapcsolódott iRobot Roomba 980 robotporszívó időzítése így mobiltelefonról beállítható, de az iOS és Android eszközökre elérhető HOME alkalmazásból extra paraméterek is beállíthatók. Megadható, hogy egyszer vagy kétszer menjen végig a padló minden pontján, hogy szőnyegre érve növelje-e meg a szívóerőt, vagy hogy takarítson-e külön a fal mellett. Az alkalmazást használva a robot bárhonnan elindítható és a takarítás alakulása is ellenőrizhető.

A Roomba modelleket ismerők az előző bekezdésben remélhetőleg felkapták a fejüket: kiválasztható, hogy egyszer vagy kétszer menjen végig a padló minden pontján? Az egy véletlenszerűen mozgó robotnál igencsak bajos lenne. Szerencsére a Roomba 980-asnak nem a Wi-Fi az egyetlen újdonsága. Az iRobot szakítani látszik az eddig mindenhatónak kikiáltott véletlenszerű mozgással, és átvált a konkurencia által már évek óta sikeresen alkalmazott szisztematikus takarításra. A Roomba a koreai robotokhoz hasonlóan egy felfelé néző kamerát kapott, amit azonban kb. 45 fokban megdöntöttek. Így nem csak a plafont, de maga előtt a falat és a bútorokat is látja. Az így rögzített képet elemezve tudja feltérképezni a lakást, biztosítva az egyszeri vagy kétszeri bejárást.

A vSLAM (visual simultaneous localization and mapping - kb. vizuálisan segített párhuzamos helymeghatározás és térképezés) néven futó navigációs képesség természetesen azt is lehetővé teszi, hogy nagyobb lakásokban az akkumulátor lemerülése és újratöltése után a robot visszatérjen arra a pontra, ahol a takarítást az energiahiány miatt félbeszakította. Egy töltéssel a robot nagyjából 2 órán keresztül üzemel, ami alatt 100-110 m2 terület felporszívózására képes.

A szisztematikus takarítás miatt nincs már ugyan szükség világítótornyokra (amelyek eddig szobáról szobára vezették a robot), de az elzárt területek védelme érdekében a virtuális fal továbbra is elérhető.

A Roomba 980 nem csak a szisztematikus takarításban, de árban is felzárkózott a konkurensek csúcsmodelljeihez. A Samsung PowerBot és a Dyson 360 Eye után a Roomba csúcsmodell is 1000 dollár körüli áron (pontosan 890 dollárét) került forgalomba, ami nagyjából duplája annak, amit néhány éve a szintén szisztematikusan takarító Neato robotokért vagy a kevésbé ügyes Roombákért fizetni kellett.

Címkék