- 2015. szeptember 30., 15:17
A Magyar Villanyautó Klub tagjai tegnap felavatták az ország legfontosabb elektromos autó töltőoszlopát.
Hirdetés

Budapesttől Debrecen nagyjából 230 km-re fekszik. Mindkét városban található elektromos autó villámtöltő, de a két város között egyedül Mogyoródon a Hungaroringen áll olyan berendezés, amivel egy órán belül újratölthető egy közepes kategóriás villanyautó. Márpedig egy Nissan LEAF (amihez a töltőket a Nissan adta) újratöltés nélkül nem képes leküzdeni a 210 km-es Mogyoród - Debrecen távot. De nem csak a cívisváros az egyetlen, ami eddig villanyautóval nem volt megközelíthető, hiszen Mogyoródtól keletre tegnapig a Debreceni volt az egyetlen működő villámtöltő. Így nem lehetett eljutni Szegedre, Orosházára vagy Békéscsabára sem.

Ez a helyzet változott meg tegnap azzal, hogy a Nissan, az E-ON és a szolnoki önkormányzat együttműködésében elkészült a város első elektromos autó töltőoszlopa. A DBT rendszerű töltő 20 perc alatt 80%-ra feltölti egy Nissan LEAF akkumulátorát, de az említett városokba való eljutáshoz célszerű 100% közelébe tölteni. A teljes töltési idő így is csak maximum 45-60 percet vesz igénybe szemben a konnektorból vagy gyorstöltőről intézett 4-8 órás töltéssel.

A 400V és 110A paraméterekkel felvértezett töltőt kedden a MAVAK (Magyar Villanyautó Klub Egyesület) Nissan szekciójának néhány tagja avatta fel. Az autósok Jászberényből, Nyíradonyból, Debrecenből, Hódmezővásárhelyről, Ócsáról és Veresegyházról érkeztek a töltőhöz, ami a jövőben mindannyiukat közelebb viszi ahhoz, hogy hosszabb utakra is a rövid távon már bevált LEAF-jeiket használják.

Címkék