- 2015. október 16., 13:59
A FIFA az év elején megengedte tette a viselhető kütyük alkalmazását, most pedig már szabványosítaná az eszközöket.
Hirdetés

A testület a jövő hónapban fog megvitatni egy kezdeményezést, amely egységesítené, hogy a klubok milyen technológia megoldásokat használhatnak a játékosok teljesítményének követésére. A FIFA a készülékgyártóktól azt várja, hogy bemutassák azokat a viselhető készülékeket, amelyeket a fociban is lehetne használni.

A fejlemény eléggé meglepő, lévén, hogy a FIFA hagyományosan eléggé keményfejő, elutasító álláspontot képviselt a modern technológiával szemben (elég csak a gólbíró technológiára gondolni), de azért is, mert a viselhető eszközök edzés közbeni használatát is csak az év elején ismerte el legális megoldásnak. A szabványosítással a FIFA szeretné elérni, hogy a gazdag és szegény csapatok teljesítménye között a technológia ne képezzen az eddiginél is nagyobb szakadékot, de további hozadéka lehet az egységesítésnek az is, hogy a kütyüket akár a meccs közben is lehet majd viselni és használni. Ez utóbbira ugyan most is van lehetőség, de csak akkor, ha arra egészségügyi okokból van szükség.

Ilyesfajta segítséget egyébként ma már szinte minden nagy csapat alkalmaz, ami érhető is, hiszen a játékosokért nem ritkán több (tíz)millió eurót fizetnek, így jogos elvárás, hogy ezért a pénzért maximális teljesítményt kapjanak. A viselhető kütyük lehetővé teszik, hogy edzés közben a játékosok bizonyos adatait az edző és a csapatorvos folyamatosan nyomon kövesse (pl. futásmennyiség, futás sebessége, erőnléti állapot, pulzus, fáradság), nagyobb tornákon pedig akár még azt is lehet velük ellenőrizni, hogy az előírt pihenő időt betartották-e a csapattagok.

Címkék
Hozzászólások