- 2016. január 10., 12:00
Íme egy üveg, amelyhez egy mérleg és telefonos kísérő alkalmazás is tartozik – és utóbbi az, amelyik itat.
Hirdetés

Az IoT illetve az okos kütyü fogalma alighanem egy nagy katyvaszt alkot majd (vagy már), néha ugyanis maguk az alkotók sem tudják, hogy amit készítettek, az inkább IoT eszköz-e vagy sem. Ha szigorúan a definícióra támaszkodunk, akkor a H2OPal például nem IoT-s kütyü, mivel internetre nem kapcsolódik, csak a telefonhoz. A koncepció lényege az, hogy az üveghez tartozik egy mérleg is, amikor éppen nem iszunk belőle, akkor ezen kell tárolni az üveget. A mérleg – mily meglepő – folyamatosan méri az üveg tömegének a változását, így meg tudja állapítani, hogy mennyi folyadékot iszunk a nap során.

Az adatok Bluetooth kapcsolaton keresztül eljutnak a telefonra is, ahol mindenféle csoda dolgok történnek: a mobil naplót készít, amit később visszanézhetünk, napközben pedig nézi, hogy elég folyadékot veszünk-e magunkhoz – és ha nem, akkor figyelmeztet, hogy húzzuk meg a flaskát. Persze ha már okostelefonon fut az alkalmazás, akkor kis csavar is van a történetben: a napi folyadékbeviteli szint meghatározása nem általánosságban, hanem saját egyéni profilunk alapján történik, és az alkalmazás figyelembe veszi az olyan befolyásoló körülményeket is, mint például a testmozgás, a lokáció vagy az időjárás – ezek alapján a napi adaghoz további extra mennyiséget is előír nekünk, ha szükségesnek látja.


A H2OPal tavaly november óta megvásárolható az USA-ban, 49 dollárért, tehát ez a kütyü ráadásul nem is a prototípusok táborát erősítette.

Címkék
Hozzászólások