- 2016. január 10., 12:30
Az IoT most van azon a ponton, amikor mindenből okoskütyü lesz; született például egy mozgásérzékelős égő is.
Hirdetés

Az IoT most kezd igazán berobbanni, amelynek kellemetlen mellékhatása, hogy sok értelmetlen termék jelenik meg. A ComfyLight szerencsére nem ebbe a körbe tartozik;a svájci székhelyű vállalat ugyanis egy mozgásérzékelős rendszert álmodott meg (és készített el). Egy olya, amelynek van célja, látni, hogy milyen piaci résre lő – és az is gyorsan kiderült, hogy ezt ügyesen teszi. A ComfyLight egy égővel (villanykörtével) egybeépített mozgásérzékelő, amely internetre is kapcsolódik.

A kütyüt azért hozták létre, hogy a lakásokat utólag, kábelezés és mindenféle komolyabb szerelési munka nélkül lehessen biztonságosabbá tenni; ezt a célt szolgálja a mozgásérzékelő modul, amely természetesen a már piacon lévő megoldásokhoz hasonlóan programozható, tehát az sem jelent gondot neki, ha otthon mondjuk háziállat van. Minden irányba képes figyelni, így ha a szoba közepén van a csillár, akkor máris nyert ügyünk van. Ami a kommunikációs képességeket illeti, az égőben van egy WiFi adapter is, amivel a routerre, azon keresztül pedig egy központi szerverre kapcsolódik, így a riasztások azonnal eljutnak okostelefonunkra is. A WLAN hálózatok közül minden 802.11b/g/n szabványú támogatott, a routerrel való gyors kapcsolódást pedig WPS is segíti.

A mozgásfelismerésen túl további funkció, hogy a lámpa képes felkapcsolni magát automatikusan, amikor hazaérünk (amikor a telefon rákapcsolódik az otthoni WiFi-re, ez pedig jó eséllyel még az ajtó nyitása előtt megtörténik), illetve az is, hogy használhatjuk betörők elriasztására is, mert ha kérjük, akkor random időszakonként felkapcsol pár percre, azt a látszatot keltve, hogy valaki van otthon. Az app természetesen arra is alkalmas, hogy elnevezzük vele az egyes szobákban lévő égőket (pl. nappali, háló, stb.), és hogy kapcsolgassuk azokat.

Szerencsére a lámpa funkció sem csak alibi, az E27-es foglalatba illeszkedő verzióban lévő LED-ek például 10 wattos teljesítményt nyújtanak, 2700K-s színhőmérséklet (meleg fehér) és 800 lumenes fényerő mellett – ez kb. egy 60 wattos hagyományos izzó fényességének felel meg. Ami a méretet illeti, a lámpatest nem nagyobb az átlagosnál, viszont a szerelésnél természetesen feltétel, hogy az égő lefelé nézzen, és ne legyen előtte búra. Egyelőre csak prototípusról van szó, amely a hónap végén fogja kipróbálni magát a közösségi finanszírozásban, valószínűleg a Kickstarteren. Ára 130 dollár lesz. A siker felől nincsen kétségünk; ha összejön a cél, akkor a gyártás pár hónapon belül kezdődhet meg, a szállítások pedig a harmadik vagy a negyedik negyedévben indulhatnak.

Címkék