- 2016. január 10., 14:00
Természetesen nem filmet nézni lehet majd az eszközön, a projektor a lámpába kerül, és az útra fog vetíteni.
Hirdetés

Az Audi évek óta jelen van a CES-en, és a német autógyár nemcsak alibiből, az amerikai piac fontossága miatt jön el a kiállításra, hanem azért, hogy érdekes fejlesztéseket is bemutasson. Közöttük van olyan is, amely az autók lámpáját érinti; két éve a lézeres lámpát, tavaly pedig az adaptív, a szembejövő forgalom elvakítása nélkül, de mindig maximális fényerőn működő fényszórót nézhettük itt meg testközelből. Ezek a fejlesztések azóta be is kerültek a csúcskategóriás autókba; habár az Audi ezeket is demózta, nálunk érdekesebb volt a harmadik újdonság, a fényszóróba épített projektor, amely az úttestre tud mindenféle információt kivetíteni.

Kezdésnek például két párhuzamos vonalat, amelyek az autó szélességét jelzik – ha parkolni szeretnénk, akkor könnyedén meg lehet vele nézni, hogy a járgány befér-e a kiszemelt helyre. Jópofa ötlet (és szintén főleg a parkolást segíti), hogy amikor elfordítjuk a kormányt, akkor a vonalak is vele fordulnak, mutatva a becsült nyomvonalat. A projektor természetesen bármit ki tud vetíteni az aszfaltra, így mondjuk a navigációs információkat is. Az egyetlen szépséghiba a dologban az, hogy világosban mindez nem működik – az Audinál ettől függetlenül persze egyértelmű, hogy fogják használni, mivel egy rendszer létjogosultságát már az is indokolja, ha a sötétben való vezetésnél csökkenthető vele a balesetveszély.

Ez pedig biztosan teljesül, mivel az extra információk az úttesten jelennek meg, vagyis a sofőrnek még egy pillanatra sem kell levennie a szemét az útról. Az alábbi videón a rendszer demója figyelhető meg, egyelőre kevés konkrétummal, de azért a benne lévő potenciál szerintünk így is egyértelműen látható.

Címkék