- 2016. március 21., 17:28
HomeNet néven új internetes szolgáltatást indít a Vodafone, amelyet a vezetékes ADLS szolgáltatás helyett ajánl.
Hirdetés

Az országban nagyjából félmillió olyan háztartás van, amely hozzáfér ugyan vezetékes internetszolgáltatáshoz, de a legjobb alternatívát a ma már elavultnak tekinthető, az adatátviteli sebesség tekintetében lassú ADSL jelenti. A Vodafone az LTE technológiára alapozva nyújtana megoldást, 75 Mbps-os letöltési és 25 Mbps-os feltöltési sebességgel. A HomeNet nem is drága, havi 6 ezer forintért (Family szolgáltatás mellé 5 ezer forintért) vehető igénybe kétéves hűséggel. Az internetezéshez szükséges LTE-modemet, amely WiFi router funkcióval is rendelkezik, és 10 eszközt tud kezelni egyszerre, 1 forintért bocsátja előfizető részére a vállalat (viszont cserébe a HomeNet SIM-kártyája más modemben vagy telefonban nem működik). Az előfizetés adatforgalmi korlátos, de ebből aligha lesz probléma, mivel a 150 GB-os keret még YouTube videók rendszeres fogyasztásával is nehezen fogyasztható el. Igaz, a 150 GB-tól 100 GB-ot éjszaka, este 10 óra után lehet elhasználni, a nappali keret „csupán” 50 GB.

A Vodafone közleménye kiemeli, hogy az LTE sebessége ma már bőven versenyképes az ADSL technológiával szemben, amelyek 10-24 Mbit/s-os tempóra képes. Mindezt nem vitatva azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Vodafone által közölt sebességadatok csak az elméleti maximumot jelentik, és mivel mobil szolgáltatásról van szó, a vállalat által vállalat minimális sebesség mindkét irányban 0 Mbps. Vagyis nem jelent hibás teljesítést, ha a letöltési sebesség átmenetileg (de akár rendszeresen) nagyon lelassul, vagy akár nullára csökken. Ráadásul a Vodafone prioritást biztosít mobil ügyfeleinek, így amennyiben a hálózat terheltsége magas, a HomeNet ügyfelek lesznek az elsők, akiket a szolgáltató hátrébb sorol, rontva ezzel a szolgáltatás minőségét. Az ADSL-nél is elfordulhat átmeneti lassulás, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyentől csak a legritkább esetben kell tartani, a maximális letöltési sebesség jellemzően rendelkezésre áll. Az ADSL-nél van továbbá minimálisan nyújtott sávszélesség is, ami a névleges 10 százaléka szokott lenni. A kiajánlott sebességet a HomeNet esetében csak optimális esetben és csak a bázisállomásokhoz közel lehet elérni, és szinte biztos, hogy a gyakorlatban azok lesznek többségben, akik 75 Mbps-os tempót sosem fogak látni. Előnyként jelentkezik viszont, hogy mivel mobil szolgáltatásról van szó, azt az országban bárhol lehet használni – egy előfizetéssel otthon és a nyaralóban is biztosítható a net.

Ezzel együtt kérdéses, hogy a Vodafone HomeNet lehet-e sikeres – valamennyi piaca biztosan lesz, mivel a Telenor most már évek óta kínál hasonló megoldást ügyfeleinek, de valami oka azért biztosan van annak, hogy a kék szolgáltatónál sem ez a húzótermék, és akkor még elég finoman fogalmaztunk.

Hozzászólások