- 2016. március 24., 22:15
Magyarországra is megérkezett az Epson új csúcs házimozi-projektora, a lézerdiódákkal működő LS10000.
Hirdetés

A teljes nevén egyébnt EH-LS10000 névre hallgató masina a jelenlegi csúcsmodelleket tartalmazó TW9000-es sorozat fölé kerül, így utóbbiakat mostantól „csúcs-középkategóriának” nevezi a cég. Az új jövevényben a lézeres világítóegység (amely két LED-et tartalmaz, egyet a kék, egyet pedig a vörös és zöld színekhez) mellett különleges a 3LCD rendszer is, a panelek ugyanis nem fényáteresztőek, hanem a mögéjük épített tükrök miatt reflektívek, a fénynyaláb tehát kétszer is áthalad rajtuk, ami növeli hatékonyságukat. További érdekesség, hogy egy mechanikus „felbontásjavító” rendszer is helyet kapott a projektorban, amely egy ki-be kapcsolható optikai elemmel enyhe szellemképet generál a panelekhez, kis mértékben függőleges és vízszintes irányban is eltolva a rácsszerkezetet. Ez így leírva nem hangzik biztatóan, de élőben elég meggyőző a végeredmény, csak arra kell figyelni, hogy a szoftveres élesítést ne kapcsoljuk be, mert már első fokozaton is zavaróan túlhúzza a kontúrokat.

Ami a továbbiakat illeti, az Epson a konzervativizmus jegyében Full HD paneleket épített az LS10000-be – bizony, ez a 2,5 milliós, csúcskategóriás eszköz 1920×1080 pixeles felbontással rendelkezik. A cég szerint egyelőre nem sok értelme van a 4K-nak, lévén forrásból sem nagyon találni megfelelő minőségűt, a sok FHD film pedig jobban néz ki natív felbontásban, de mi ezzel azért vitatkoznánk: egy ilyen gépet nem 1-2 évre vesz az ember (annál is inkább, mert a lézerek élettartama 30 ezer óra!), ergo hamar eljön az idő, amikor már szeretnénk 4K-ban nézni mindent, és a projektor lesz a szűk keresztmetszet.

A rendszer fényereje 1500 lumen, az extra halk (eco módban 19 dB-es) hűtésről pedig igencsak méretes, hőcsöves megoldás gondoskodik. Ennek köszönhetően egyébként a hűtés tényleg alig hallható. A lencsemozgatás, zoom és fókusz mind motoros, ráadásul a beállítások több profilban is eltárolhatók, ezzel megoldható például, hogy egy 16:9-es anyag megjelenésekor egyetlen gombnyomással a helyes zoomot és pozíciót lőjjük be a korábbi szélesvásznú források után.

Címkék
Hozzászólások