- 2016. május 2., 14:41
Az LG kitalált valamit, ami az ujjlenyomat-olvasókat is védeni a sérülésektől, víztől és a portól.
Hirdetés

Az ujjlenyomat-olvasó egyre több telefonon jelenik meg, aminek nagyon örülünk, hiszen a biometrikus azonosító (noha nem tökéletes) kényelmes módon biztosít értékelhető védelmet a készüléken tárolt adatok (és úgy egyáltalán a mobil) számára. Az olvasót a gyártók számtalan helyre építették már be: az Apple és a Samsung az előlapi gombba rejtette, a Sony szintén gombba, de oldalra, míg a Huawei szerint egy ilyen szenzor a hátlapon van a legjobb helyen – és akkor még csak a nagyokat említettük. A felsorolt gyártók megoldásában közös, hogy egy extra felület beépítését igénylik, ami költséghatékonysági szempontból nem a legjobb megoldás.

Az LG most azzal kísérletezik, hogyan lehetne az előlapi üveg alá betenni a modult: az üveg és a kijelző között egy 0,03 mm-es rést alakítottak ki, ami pontosan elegendő ahhoz, hogy az Innotek legújabb ujjlenyomat-olvasó szenzora beférjen. Ennek az új koncepciónak nemcsak az az előnye, hogy valamivel olcsóbbá válik tőle a telefonok gyártása, hanem az is hogy szabadabbá válik a tervezők keze is. A felhasználók abból is profitálhatnak, hogy a mobiljuk ellenállóbb lehetne a víznek és a pornak, valamint nem kellene túlságosan tartania attól sem, hogy az ujjlenyomat-olvasó karcolódik – ez a Samsung Galaxy S6 és S7 telefonok esetében például nagy probléma.

Az LG új megoldása akár már az év második felében bemutatkozhat, de könnyen elképzelhető, hogy nem a koreai vállalat egyik modellje viszi majd a premiert. Az LG ugyanis a csúcsmodellt valószínűleg idén nem fogja frissíteni – paneljeit viszont másoknak is szívesen odaadja.

Az LG egyébként mestere annak, hogyan lehet minél több funkciót a kijelzőbe beépíteni. A vállalat nevéhez főződik például az érintőképernyő és az LCD házasítása is, de tévé fronton is sikerült nagyot alkotni az LCD és a 3D megjelenítéshez szükséges polarizációs filter „egybeolvasztásával”.