- 2016. június 29., 13:53
A 2013-ban pályára állított Landsat 8 műhold képeit kezdte el integrálni rendszerébe a Google.
Hirdetés

A Google Earth (Föld) nemcsak önálló szolgáltatásként létezik, hanem beépült a Mapsba (Térkép) is. Ezek a szolgáltatások nagyon gyakran nyújtanak segítséget: ha valaki idegen helyen jár, akkor jó előre megnézheti például a környéket. A Google adatbázisa részben műholdakkal készített fényképekre épül, és ezeknek a fényképeknek a minősége javult most igen látványosan. Mégpedig azért, mert egy „új” műholddal, a Landsat 8-cal készítették őket. A műhold gazdája a NASA és az USGS (Amerikai Geológiai Szolgálat).

Fent egy régi, lent pedig egy új fotó

Az új fotók nagyobb felbontásúak és jobb a színhűségük is, ami különösen a hazai területek felett jelent látványos előrelépést, amivel végre eltűnik a szolgáltatásra jellemző kettőség: az USA területe felett készített és a máshol „lőtt” fotók minősége között nem lesz többé látványos eltérés.

A Landsat 8 fényképei fokozatosan kerülnek be a rendszerbe. A műhold természetesen nem egy képet készít, hanem többet is, különböző időben; a Google a nyers képeket kapja meg, és saját algoritmusa felel az illesztésért, a javításokért és a szelektálásért. Ez az algoritmus biztosítja többek között azt is, hogy a több száz petabájtnyi fényképből előállított végeredményről eltűnjenek a felhők.

Címkék