- 2016. szeptember 12., 11:12
Az Apple több száz millió dollárt kaszálhat egyetlen átalakító segítségével. Plusz ott vannak még a licencdíjak is.
Hirdetés

A jack dugó eltűntetésével az Apple az iPhone 7/7 Plus bevezetésekor megint egy olyan „újítást” vezetett be, amelynek megítélésével kapcsolatban akár több évre is állandósulhat a vita. Tény, hogy a jack dugó eltűntetése nem volt a legszerencsésebb lépés, látszólag semmi nem indokolja, hogy miért kellett száműzni a csatlakozót a mobilról. Korábban azt pletykálták, hogy az Apple olyan vékony mobilt fog piacra dobni, amibe egyszerűen nem fér bele a dugasz, mások a vízálló kivitelt hozták fel, mint lehetséges magyarázat, többen pedig annak örültek előre, hogy a megspórolt helyet nagyobb kapacitású akkuval fogja kitölteni az almás vállalat. Ehhez képest az iPhone 7 tizedmilliméterre akkora, mint a 6s volt, a vízállóság biztosítása más gyártóknak jack dugóval együtt is megy (lásd Samsung Galaxy S7, ráadásul IP68-as besorolással), és az akkumulátor kapacitása sem változott érdemben.

Persze a digitális csatlakozó mellett fel lehet azért hozni olyan érveket is, amelyek megállják a helyüket: azzal, hogy a Lightning csatlakozó áramot is szolgáltat, olyan füleseket is lehet majd a 7-es iPhone-okhoz csatlakoztatni, amelyek aktív zajszűrést használnak. Az is igaz, hogy elvben semmi hátrány nem éri a felhasználókat, mivel a dobozban van Lightning-jack átalakító, viszont aki zsebben hordja a telefont, annak ez nem sokáig lesz kényelmes, és arról se feledkezzünk meg, hogy amikor a mellékelt adaptert használjuk, akkor a telefont zenehallgatás közben nem lehet tölteni. A bluetoothos füleseket is vehetnénk alternatívának, azonban ezek hangminősége messze nem olyan jó, mint egy vezetékes fülhallgatóé, ezért ha a jobb hangminőség elérése a jack eltávolítása mellett szól, egy vezeték nélküli füles nem lehet valós alternatíva.

De mi a helyzet olyankor, amikor valaki töltené is a mobilját zenehallgatás közben? Semmi vész! Az Apple-nek van egy tuti megoldása, mégpedig egy dokkoló. Ami azon túl, hogy ezt a két funkciót együttesen biztosítja, semmi extrát nem tud – ára ehhez mérten szerény is, mindössze 59 dollár, vagyis nagyjából 18 ezer forint. A csattanó a dologban az, hogy a dokkoló egy jack dugaszt és egy Lightning csatlakozót tartalmaz, tehát a telefonhoz mellékelt fülest (ami ugye a töltővel egyetemben szintén Lightning csatlakozós) még így sem tudjuk töltés közben használni. De nem baj, így legalább a régi fülest sem kell kidobni. Viszont talán mégis jobb megoldás lett volna, ha a telefon vásárlása után mindenki átutal még extra 15-20 ezer forintot az Apple-nek, és akkor ezt az egész bohóckodást meg letett volna előzni. Jelen pillanatban ugyanis a jack dugó eltűntetése nem más, mint nettó lehúzás – és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a Lightningos fülesek ára is az egekben lesz, mivel a csatlakozó használatáért is jogdíjat kell fizetni a gyártóknak.

Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00