- 2016. október 25., 13:01
A Microsoft a használatban lévő Windows Phone-os telefonok többségétől elveszi a Skype-ot.
Hirdetés

A vállalat döntése senkit sem érhet váratlanul, hiszen az már júliusban megszületett, igaz gyakorlati hatása csak most lesz: a Skype október végtől nem támogatja a Windows Phone 8 és 8.1 valamint a Windows 10 Mobile operációs rendszereket. Az alkalmazás már a Windows Store-ban sem jelenik meg, ha fenti három OS valamelyikéről jelentkezik be a felhasználó. Aki korábban telepítette a programot, az egyelőre még használhatja a Skype-ot, de legkésőbb az év végén ezt a kiskaput is be fogja zárni a Microsoft. A szoftveróriás nem most először lövi lábon saját operációs rendszerét. Hogy ne menjünk messzire, korábban ugyanez volt a menetrend a Windows Phone 7 és a Skype esetében is. A Microsoft ezzel a lépéssel becslések szerint úgy 30-50 millió felhasználóval szúr ki, ami nem nevezhető éppen kicsi számnak.

Tipikusan az a helyzet áll elő, amikor egyszerűbb megnézni azt, hogy kik használhatják tovább a Skype-ot: az alkalmazás azokra a Windows 10 Mobile-t futtató telefonokra lesz a jövőben is elérhető, amelyek az évfordulós frissítést is megkapták. Ami a további OS-eket illeti, a Skype Androidon a 4.0.4-es verziótól használható, az Apple telefonoknál iOS 8 az elvárás, asztali számítógépeken pedig legalább a Windows Vista.

A Microsoft a döntést hivatalosan egyébként azzal indokolta, hogy a szolgáltatást a jövőben már nem P2P alapokon, hanem felhő segítségével biztosítja. Ez az architektúra váltás viszont nyilván nem indokolja a korábbi operációs rendszerek mellőzését, igazából arról van szó, hogy a Windows Phone annyira kicsi felhasználói bázist ér el, hogy a Microsoftnak egyszerűen nem éri meg túl sok erőforrást lekötni hozzá.

Címkék