- 2016. december 1., 13:06
Nem is akárki, a Fitbit szeretné megkaparintani magának az okosóráiról elhíresült gyártót.
Hirdetés

A Pebble nevét alighanem mindenki ismeri: a startup néhány éve nemcsak azért gurított nagyot, mert a világ első olyan okosóráját készítette el, amely sikerre vitte, hanem azért is, mert mindezt a Kickstarter, vagyis közösségi finanszírozás segítségével tette. Ennek ellenére a vállalatnak nem megy túl jól, jelen pillanatban 28 millió dolláros adósságot gurít maga előtt, és kétséges, hogy ezt mikor és hogyan tudná visszafizetni. A menedzsment éppen ezért egy ideje már szeretné eladni a céget. A befutó a Fitbit lehet, a The Information szerint az üzletet már meg is kötötték.

Hivatalosan nem lehet tudni, hogy a felek milyen vételárban állapodtak meg, de pletykák szerint 40 millió dollár körüli összegről van szó. Ez önmagában sem tűnik nagy összegnek, de úgy végképp nem az, ha figyelembe vesszük, hogy az Intel tavaly 70 milliót adott volna a cégért. Sőt, állítólag 2015-ben a Citizen 740 millió dolláros ajánlatot is tett, ám azt a vezetés nem fogadta el. A Pebble nehézségeit jól jelzi tőzsdei szereplése: 2015-ben, a kibocsátáskor részvényei 50 dollárt értek, manapság viszont 8 dollár körüli áron kereskednek velük.

A felvásárlás utáni időszakra kétféle forgatókönyv is létezik: az egyik verzió szerint a Fitbit tovább gyárthatja az órákat, akár még a Pebble nevet is megtarthatja, ha akarja. A másik verzió szerint a Fitbit csak a Pebble technológiáira pályázik, ebben az esetben viszont az E Ink kijelzős óráknak valószínűleg örökre búcsút mondhatunk. Ez utóbbi forgatókönyv a valószínűbb, mivel az okosórák piaca finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, egyes források szerint még az Apple sem nagyon tudott nyereséget termelni velük.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. október 15., 12:00
2020. június 5., 17:00
2020. május 21., 14:00
Hozzászólások