- 2017. január 6., 17:40
A LAM Mozambique Airlines Boeing 737-es gépe eléggé megrongálódott a baleset során.
Hirdetés

A Geeks.hu hasábjain már több alkalommal is írtunk arról, hogy azok az emberek, akik a drónokat felelőtlenül repülőterek közelében használják, emberételeket veszélyeztetnek – és ezúttal tényleg csak centimétereken múlott, hogy nem lett tragédia az ütközésből. A LAM Mozambique Airlines Boeing 737-700 típusú gépe éppen Tete-be tartott, amikor a megközelítés során a pilóták egy csattanást hallottak. Azt hitték, hogy a gép madárral ütközött, azonban a leszállást követően megállapították, hogy egy drónnal találkozott. A gép orra annyira megrongálódott, hogy javítani kell, amelynek időtartamára a gépet ki is kellett vonni a forgalomból.

A fotón kiválóan látszik, hogy mekkora kárt okozott a repülő szerkezet – és még azt mondhatjuk, hogy az ütközés szerencsés véget ért, mert csak a repülőgépben keletkezett kár. Ha a drón kicsit feljebb lett volna az ütközéskor, könnyen betörhette volna az ablakot, de nem sokkal kellett volna odébb lennie ahhoz sem, hogy valamelyik hajtóműnél találkozzon a géppel. E két forgatókönyv már sokkal veszélyesebb lett volna, rosszabb esetben akár a gép lezuhanásához is vezethetett volna, ha mindkét pilótát kiüti, vagy a hajtómű a leszállás kritikus szakaszában mondja fel a szolgálatot. A repülőgépen a személyzet mellett 80 utas tartózkodott.

A drónt (illetve ami maradt belőle) keresik a hatóságok, de ha megtalálják, sem valószínű, hogy elvezet majd tulajdonosához. Az eset remélhetőleg nagy nyilvánosságot kap, és a drón tulajdonosok végre belátják, hogy mások életével játszani nem túl okos dolog. Bár amíg az ilyesfajta cselekedeteknek nincsen precedens értékű, komoly büntetése, ebben azért kételkedünk…

Címkék