- 2017. február 27., 13:43
A csúcsmodell XZ mellett a Sony két másik telefont is bemutatott, amelyek a középkategória tetejét célozzák.
Hirdetés

A név alapján aligha lehet meglepetés bárkinek, hogy az XA1 és XA1 Ultra a tavaly ugyanitt, az MWC-n bejelentett XA utódja, a telefonok pontosan ugyanazzal a filozófiával készültek, mint a tavalyi irányváltás után bejelentett első „budget” modell. Mindkét telefonba a MediaTek helio P20 nyolcmagos rendszerchip kerül, amely az XA1 Ultra esetében 4 GB RAM-ot kap maga mellé, az XA1-ben pedig 3-at. Viszont az XA1 Ultra nemcsak ezért nagytestvér, hanem azért is, mert 6 colos kijelzője van (Full HD felbontással), míg az XA1-nek 5 colos LCD jutott (HD részletességgel). A kijelzők minőségével viszont komoly bajunk nem lehet, mindkét telefonban 450 nites maximális fényerőre és az sRGB színtér 100%-os lefedettségére számíthatunk.

A mobilok a Sony uniformizált dizájnját követik, a kategória alapján az viszont aligha lehet meglepetés, hogy fém és üveg helyett műagyagot kapunk. A telefonok ennek ellenére sem tűnnek olcsónak, de az Xperia XZ-hez képest érezni lehet, hogy más kategóriát képviselnek.


Amiben az XA1-ek brillíroznak, és bőven a kategória feletti átlagot nyújtják, az a kamera. 23 MP-es fotókat lőhetünk a telefonokkal, a hibrid AF rendszernek hála villámgyors fókuszálás után. Az Exmor RS szenzor elé 24 mm-es f/2.2-es objektív került, és akár 6400-as ISO mellett is értékelhető képeket készíthetünk, az optikai stabilizátor viszont sajnos megmarad az XZ modellek kiváltságának, a SteadyShot ezekben a telefonokban csak elektronikus kompenzációt jelent. A fotók minősége tipikus sonysnak tűnik egyelőre, de a végleges ítélettel azért várjuk meg, amíg telefonok kereskedelmi forgalomba kerülnek. Ez ugyanis még nem most lesz, a Sony a mobilokat valamikor a nyár elején fogja piacra dobni – áruk ennek megfelelően még nem ismert. De visszatérve a kamera helyzetre, az XA1 előlapi kamerája 8, az XA1 Ultra előlapi kamerája pedig 16 MP-es részletességgel tud szelfiket készíteni, de az XA1 Ultra azért is érdekesebb, mert az előlapi kamera optikai stabilizátort is tartalmaz, sőt még egy LED-es villanót is kapott maga mellé.

Gondunk lehet viszont az akkuval, az XA1-be 2300 mAh-s telep került, az XA1 Ultra pedig 2700 mAh-s akkut kapott, egyik sem túl nagy, a Helio P20 energiahatékonysága pedig elmarad a Qualcomm vagy a Samsung megoldásaihoz képest, így könnyen lehet, hogy az egynapos készenlétet is éppen csak, hogy hozni fogják majd a telefonok.


A Sony az XA1 modelleket fekete, fehér, arany színben fogja piacra dobni Európában, és induláskor mindkét telefonon az Android 7.0 fog szolgálatot teljesíteni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00