- 2017. március 3., 09:20
Az Alcatelnek is megtetszett a moduláris koncepció, új mobilja a Moto Z sorozathoz hasonló bővíthetőséget ígér.
Hirdetés

Az Alcatel már nem gyárt mobilokat, viszont a márkanév nem tűnt el: a kínai TCL megvásárolta a jogokat, és most már ő gyártja ezen a néven a telefonokat. Méghozzá elég szorgosan, az MWC-re is számos újdonsággal érkezett a vállalat. Ezek egyike az A5 LED, amely első ránézésre egy teljesen átlagos készüléknek tűnik, pedig cseppet sem az. No nem a specifikációjával lóg ki a mezőnyből: 5,2 colos, HD felbontású kijelző jutott neki, nyolcmagos MediaTek MT6753-as rendszerchip, 2 GB RAM és 16 GB ROM, valamint hátra 8, előre 5 MP-es kamera (itt mondjuk különlegesség, hogy nemcsak a fő kamera mellé jár a LED-es villanó, hanem az előlapi kamera is kapott maga mellé egy LED-et). De nem ezért került a LED a készülék nevébe, hanem azért, mert a sztenderd hátlap helyett olyanokat is a készülékre helyezhetünk, amelyek valamilyen extra trükköt is fel tudnak mutatni.

Ezek között van olyan, ami hasznos, és van olyan is, ami leginkább csak arra jó, hogy mutogassuk. Utóbbi csoportba tartozik a DECO, amely 35 LED-et pakoltak, hogy azok jelezzék, ha értesítés jött vagy bejövő hívás, vagy hogy villogjanak zenehallgatás, filmnézés esetleg játék közben. Ez a kiegészítő 2,5 mm-rel növeli meg a mobil vastagságát, amely ilyenkor még midig csak 10,2 mm-es – vagyis túlságosan vastagnak még ilyenkor sem mondható.

Persze ne tegyünk mellé mondjuk egy iPhone-t, mert a különbségtől alighanem sírva fakadnánk. A LED-es hátlapnál mindenképpen nagyobb értelme van az extra akkut tartalmazó feltétnek vagy a sztereo hangszórót tartalmazó hátlapnak.

A telefonnak van még egy érdekessége mégpedig az, hogy Amazon Alexa támogatás is került bele. Ha volt valamilyen tanulsága a januári CES-nek, akkor az éppen az volt, hogy a digitális személyi asszisztensek nagyon berobbantak, és most már nemcsak a fejlesztők saját eszközein érhetők el, hanem autókban, tévékben, hűtőkben és telefonokban is. A TCL is csatlakozik az ilyesfajta technológiát használó gyártók közé, mégpedig egy elég jó árú, 200 eurós (vagyis kb. 60 ezer forintos) telefonnal. A gondunk ezzel csak annyi, hogy az Alexa magyarul nem tud, és nem valószínű, hogy az Alcatel A5 LED júniusi startjáig a helyzet változni fog, így számunkra ez a fajta újítás egyelőre teljesen jelentéktelen.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00