- 2017. március 28., 09:15
Az Optane átmeneti tárolóként működik, hogy a merevlemezek teljesítménye az SSD-k tempójához hasonlítson.
Hirdetés

Az SSD-k egyre olcsóbbak, azonban sokan még mindig inkább a klasszikus merevlemezeket választják, mivel azok sokkal nagyobb tárhelyet kínálnak. Jelenleg egy 3 TB-os HDD-t nagyjából 28-30 ezer forintért lehet megvásárolni, aki viszont inkább SSD-t választana, az ennyi pénzért legfeljebb egy átlagos gyorsaságú és 256 GB kapacitású tárolót kaphat. Az Intel új kütyüje amolyan köztes megoldásként szolgál: az Optane valójában egy gigantikus cache-ként működik, amelyet a HDD és a számítógép „közé” kell beépíteni. Valójában egy M.2 foglalatba illeszthető adattárolóról van szó, amely sebességét tekintve közel olyan gyorsan működik, mint a RAM, viszont az adatokat akkor is megtartja, ha a számítógépet kikapcsoljuk.

Az Optane működési elve egyszerű: a rendszer megtanulja, hogy melyek a leggyakrabban használt fájlok, és ezeket szépen lassan eltárolja az SSD-n, hogy azokat eztán sokkal gyorsabban lehessen elérni. Az Optane elvileg SSD mellé is beszerelhető, de ebben az esetben kevés sebességbeli pluszt nyújt, ami nem éri meg. Az Optane egyelőre csak 375 GB-os kapacitással érhető el, ez a modell üzleti felhasználóknak készült, elsősorban szerverekbe ajánlja az Intel. Az otthoni felhasználóknak szánt verziók a második negyedévben érkeznek, és 16 vagy 32 GB kapacitást nyújtanak majd. Áruk 44 és 77 dollár lesz, ami idehaza 14 és 24 ezer forint körül árat valószínűsít.

Tekintettel arra, hogy az Optane nem valami helyett kerül a gépbe, hanem valami mellé, ez a költség „extra”. Viszont ha számolunk egy kicsit, akkor az jön ki, hogy egy 2 TB-os HDD-t a kisebb kapacitású Optane-nel párosítva kijövünk 32-33 ezer forintból. Vagyis egy 3 TB-os HDD vagy egy 256 GB-os SSD árával összemérhető összegből juthatunk egy olyan tárolóhoz, ami 2 TB-os kapacitást és az SSD-k sebességét ígéri. Azért tegyük mindehhez hozzá, hogy ez csak a marketing szöveg, hogy az Optane mire elég a való életben, azt csak komolyabb tesztelések után lehet majd megmondani. Ha viszont abból indulunk ki, hogy a hibrid merevlemezek teljesítménye az operációs rendszer és a programok indítása szempontjából sokkal jobb teljesítményt nyújt, mint egy klasszikus HDD, akkor az Optane-nek mindenképpen van létjogosultsága. Hiszen a koncepció ugyanaz, csak éppen a HDD rész szabadon választható és később cserélhető, az SSD rész pedig sokkal gyorsabban működik. Az Intel saját tesztjei alapján a PC indításának ideje a felére csökken, a HDD általános teljesítménye pedig több mint tízszeresére nő. A rendszer egyébként okosan lett kitalálva, mivel hiába lesz két fizikai adattároló a gépben, azokat az alaplap és a Windows közös meghajtóként fogják érzékelni. Ebből viszont az is adódik sajnos, hogy speciális hardver kell az Optane SSD-khez; a Windows 10 64 bites verziója mellett a Kaby Lake processzor is követelmény, valamint az alaplapon M.2 slotnak is kell lennie, továbbá szükséges az UEFI/BIOS támogatása is.

Címkék