- 2017. május 13., 08:00
Több mint 70 országban tízezres nagyságrendben fertőzött, a veszély szerencsére elmúlt – legalábbis egyelőre.
Hirdetés

A brit egészségügyi rendszer számítógépein megjelent egy zsarolóvírus, amely titkosította az adatokat; a visszaállítás elvileg lehetséges, de csak 300 dollárnyi váltságdíj kifizetése után. Az összeget a zsarolók BitCoinban kérik. A történet eddig a szokásos, csakhogy a WannaCry névre hallgató vírus pár óra leforgása alatt olyan szinten elterjedt, amire eddig még nem nagyon volt példa. Délutánra már 70-nél is több országban regisztráltak támadást, több mint 40 ezret. Ha sikerül is a vírus terjedését rövid idő alatt megállítani, akkor is valószínű, hogy még napokig (vagy akár hetekig) fertőzni fog, ezért számítani lehet arra, hogy összességében több százezer gép fog áldozatul esni.

A vírus egy, a Windowsban lévő biztonsági rést használ ki; a hiba a Windows XP-től kezdve az összes verzióban megtalálható volt, a Microsoft ugyanakkor már rég elkészítette hozzá a javítást, aki tehát folyamatosan telepíti a biztonsági frissítéseket, annak nem volt mitől tartania. A WannaCry pedig egy igen jó példával szolgál arra, hogy miként a medve, úgy a Windows biztonsági frissítése sem játék. A vírusirtók közül szintén egyre több ismeri fel a kártevőt, így terjedése lassulhat.

A zsarolóvírusok népszerűsége a hackerek körében töretlen, rövid idő alatt hatalmas bevételre lehet velük elérni, és mivel több olyan szoftver is van a neten, amelyekkel pár kattintást összerakni egy ilyen programot (ebben kis túlzás nyilván van), igazi szakértőnek sem kell lenni ahhoz, hogy valaki támadást indítson. A zsarolóvírusok legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy nagyon nehéz a védekezés ellenük; csak azok a biztonsági mentések hatékonyak, amelyek lehetővé teszik a fájlverziók követését, vagy amelyek olyan adattárolóra készülnek, amelynek nincs folyamatos kapcsolata a PC-vel. Ha valaki bekapja a WannaCry nevű vírust, akkor érdemes azonnal leállítani a számítógépet, így legalább valami esélye megvan annak, hogy a többi, a hálózatra csatlakozó gépet még nem érte el a fertőzés. A szakemberek a váltságdíj kifizetését nem javasolják, mert semmi garancia nincsen rá, hogy a pénz kifizetése után a fájlokat valóban visszakapjuk.

Címkék
Hozzászólások