- 2017. május 18., 15:15
Még nincs egy hete, hogy egy zsarolóvírus végigsöpört a világon, máris beígérték a folytatást. Kezdjünk aggódni.
Hirdetés

Shadow Brokers néven fut az a hacker csoport, amely korábban ellopta az amerikai NSA „szerszámosládáját”. Ebben egy csomó olyan szoftver található, amelyekkel a számítógépeket és más elektronikus kütyüket változatosabbnál változatosabb módon lehet feltörni és manipulálni. A csapat 1 millió bitcoinért (jelenlegi árfolyamon nagyjából 512 milliárd forintért) az egész csomagot szerette volna értékesíteni, de nem volt rá vevő – pedig állítólag több vírusirtók kifejlesztésével foglalkozó vállalatot illetve néhány ország kormányát is megkeresték. A sikertelen próbálkozást követően a szoftverek egy részét ingyen elérhetővé tették, a másik felét viszont továbbra is szeretnék értékesíteni. A WannaCry egy jó kis demó lehetett; azt egyelőre nem tudni, hogy kik felelősek a támadásért, az viszont biztosnak tűnik, hogy az NSA korábban ellopott eszközeinek egy részét is használták a zsarolóvírus elkészítésekor.

Az egész szituációban talán az a legijesztőbb, hogy ha logikusan gondolkodunk, akkor az következik, hogy a megtartott szoftverek nagyobb tudásúak, tehát veszélyesebbek is, mint amelyeket ingyen elérhetővé tettek. A Shadow Brokers egy közleményben tudatta az egész világgal, hogy a java még csak most jön; a csoport előfizetéses rendszert indít, és a jövőben rendszeresen teszi majd közzé a nála lévő eszközöket, információkat. Ezek között lesznek:
• böngészőkben, routerekben, mobil eszközökben lévő biztonsági hibák kihasználására alkalmas szoftverek,
• Windows 10 sérülékenységek kihasználására szolgáló programok,
• banki elszámolás rendszerekkel való visszaélést lehetővé tevő programok valamint
• titkos adatok az orosz, kínai, iráni és észak-koreai atomprogram részleteivel.

A Shadow Brokers célja továbbra is az, hogy a nála lévő információkat értékesítse, így ha bárki hajlandó értük fizetni, akkor a szivárogtatásoknak nem lesz folytatása. Az nem garantált, hogy a támadássorozat nem folytatódik majd, elvégre ha ezek az eszközök és információk valóban az SB birtokában vannak (a WannyCry alapján pedig ez könnyen lehetséges), attól hogy megveszi őket valaki, még ugyanúgy használhatja majd őket rossz célokra. A Shadow Brokers júniusra ígéri a folytatást.

A Shadow Brokers egyébként azzal indokolja a szivárogtatást, hogy a szoftvergyártók szándékosan építik be a biztonsági hibákat – vagy legalábbis egy részüket –, hogy azon keresztül nyugodtan kémkedni lehessen a felhasználók után.

Az elkövetkezendő hetekben ki fog derülni, hogy az SB fenyegetése valós-e vagy csak egy nagy blöff. Addig viszont nem árt felkészülni minden lehetőségre; a szokásos, a vírusok elleni harcban alapnak számító szabályok betartása mellett érdemes lehet minden elektronikus készülék szoftverét frissíteni, ezzel ugyanis nagy mértékben csökkenthetjük a betörés kockázatát. A kémprogramok és vírusok a legtöbb esetben olyan hibákat használnak ki, amelyekre már van javítás, de ez semmit sem ér, ha a mi gépünkre az nincs fel feltelepítve!

Címkék