- 2017. május 29., 16:55
A 15,6 colos notebookok nagyok és nehezek, de csak akkor, ha nem az ASUS készíti őket.
Hirdetés

Ez mindenképpen kiderült ma, hiszen az ASUS bejelentette a ZenBook UX550-et, vagyis a ZenBook Pro legújabb verzióját. Ez már a harmadik gép a sorban – ebből nem nehéz kiszámolni, hogy az első ZenBook Pro két éve 2015-ben jelent meg. A masina az abszolút csúcsot képviseli, amit kiválóan jelez, hogy 15,6 colos kijelzője ellenére csak 1,8 kg-os tömeggel rendelkezik. Ebben a kategóriában a gépek tömege bőven 2 kg felett szokott lenni, inkább a 3-hoz közelebb, ezért az ASUS mérnökei nagyon jó munkát végeztek a tervezéskor. A gép alumíniumból készült, és mutatós darab, kék színével nem mindennapi látványt nyújt. Erre az árnyalatra az ASUS most nagyon rákapott, több másik, ma bejelentett gépet is meg lehet majd vásárolni kékben.

A kijelző nemcsak nagy, hanem felbontás alapján is az elitet képviseli, ha van gép, amelynél van értelme 4K-s kijelzőt használni, akkora a ZenBook Pro ilyen. Az LCD nemcsak felbontása miatt érdemel figyelmet, hanem azért is, mert mindössze 7,3 mm-es keret veszi körbe. Ennek köszönhető, hogy a gép nemcsak könnyebb, hanem sokkal kisebb is a riválisok masináinál, azt viszont vegyük figyelembe, hogy emiatt az ASUS-nak csak úgy lett volna lehetősége megtartani a numerikus panelt, hogy a gombokat összenyomja – szerencsére az extra gombok elhagyása mellett döntött a tajvani gyártó. Az LCD-panel egyébként IPS, az SRGB színtér teljes lefedésére képes, de szerencsére ez ma már alap, a drágább gépek mezőnyében legalábbis mindenképpen. Viszont érintőkijelzőről van szó, így a láthatóságot rontja, hogy a panel elé egy üveglap is került.

Természetesen a legújabb Intel processzorok közül választhatunk majd rendeléskor, a csúcsot ennél a szériánál viszont nem a Core i7-7500U jelenti, hanem a négymagos i7-7700HQ. Ennek 2,8 GHz-es alapórajele van, ami terhelésnél akár 3,5 GHz-re is felkúszhat. A másik alternatíva a szintén négymagos, de Hyper-Threading nélküli Core i5-7300HQ. A RAM akár 16 GB is lehet, SSD-ből pedig 1 TB-os verziót is kérhetünk. A kijelzőt természetesen dedikált GPU hajtja meg, mégpedig egy NVIDIA GeForce GTX 1060-as.

Csatlakozókkal nincsen túl jól eleresztve a gép, a három USB nem is kevés, de azért ne mondja senki, hogy nem fért volna el még néhány csatlakozó oldalt. Viszont az pozitívum, hogy az USB-C csatoló mellett a régebbi típus is megtalálható a gépen. Van természetesen HDMI is, mégpedig 2.0-s, hogy a 4K-s felbontású kijelzőkkel se legyen gond. Ha valaki azt gondolná, hogy a kis méretnek és az alacsony tömegnek az üzemidő látja kárát, akkor annak üzenjük, hogy ennél nagyobbat nem is lehetne tévedni: az elődhöz képest az ASUS szinte megkettőzte a rendelkezésre állást, normál felhasználás esetén töltésenként 12-14 órányi működésre számíthatunk. Ráadásul a töltés sem lassú: 60 százalékra 50 perc alatt tölthetjük fel a gépet!

Az extrák közül a négycsatornás hangrendszer mindenképpen figyelemre méltó, amely ráadásul a harman/kardon munkáját dicséri. Az ASUS ebben a gépben is használja az ujjlenyomat-azonosítót, amely a telefonoknál megszokott, egyetlen érintéssel működő változat – helló Windows Hello. A helye viszont elég érdekes, az egérpad jobb felső sarkába került, viszont nem simul bele teljesen a tapipadba. A gép induló ára 1300 dollár lesz, az ASUS a tervek szerint júliusban kezdi meg a forgalmazást.

Címkék