- 2017. május 30., 16:30
Nemcsak a képet, hanem a működéshez szükséges áramot is az USB-C kábelen keresztül kapja a kijelző.
Hirdetés

A notebookok egyik nagy hátránya, hogy kijelzőből csak egyet tartalmazhatnak, legalábbis ha ésszerű keretek között szeretnénk gondolkodni. A megoldást viszont már régen feltalálták: léteznek olyan külső kijelzők, amelyeket direkt hurcoláshoz terveztek. Az ASUS a Computexen ismét bemutatott egy ilyen kütyüt: a ZenScreen ráadásul egész pofásra sikerült. Mivel csak egy kijelzőről van szó, az MB16AC természetesen vékonyabb, mint egy laptop (8 mm-es), és nincsenek antennák sem, ezért a kávája is vékony (6,5 mm-es); egy átlagos 14 colos méretű notebook alapterületébe nem volt így túl nehéz egy 15,6 colos kijelzőt bezsúfolni.

A ZenScreen kijelzőjét oldalt és felül műanyag káva veszi körül, lent viszont, ahol a LED-ek helyezkednek el, egy vastagabb, fémből készült betétet is kapunk. A monitor állványa természetesen laposra, a kijelző elé hajtható, így amikor a kijelző a táskában van, akkor még elég jó védelmet is kap. A tartó kialakítása olyan, hogy nemcsak fektetett, hanem állított helyzetben is meg tudja tartani a monitort.

A ZenScreenre mindössze egyetlen csatlakozó került: a monitor az USB-C kábelen keresztül nemcsak a képet, hanem a működéshez szükséges energiát is megkapja. Ez persze azt is jelenti, hogy a külső monitorral együtt gyorsabban merül a notebook akkumulátora; mindent egybevéve az egyébként szokásos idő 50-60 százalékát használhatjuk ki. Az ASUS ZenScreen hamarosan eljut a boltokba, ára 250 dollár, vagyis 70-80 ezer forint körül várható.

Címkék
Hozzászólások