- 2017. május 31., 18:00
Egy okosotthonban simán van helye egy NAS-nak, főleg akkor, ha QNAP NAS-ról van szó!
Hirdetés

A különféle okosotthon rendszerek még csak most kezdenek el igazán beférkőzni a mindennapjainkba, az viszont már most látszik, hogy rengeteg szabvány él egymás mellett. Ez önmagában még nem lenne akkora probléma, viszont ahogyan az lenni szokott, a különféle szabványokat használó eszközöket nem annyira egyszerű összehozni. Sőt, még akkor is gondban lehetünk, ha azonos szabványt használó, de más gyártóktól származó termékeket szeretnénk együttműködésre bírni.

Pedig az okosotthon lényeg éppen az, hogy minden kütyü interakcióba kerülhessen egymással: hogy beprogramozhassuk a rendszert arra, hogy ha tűz a nap, akkor húzza be a függönyt, ha haza érkeztünk, akkor indítsa el a zenét, stb. Szerencsére van azért lehetőség arra, hogy az eszközök közötti kommunikációt segítsük, ehhez csak egy olyan hubra van szükség, amely az IFTTT (If This Than That) platformot is támogatja. Ennek segítségével sokkal rugalmasabb szabályokat alkothatunk, és könnyedén megvalósíthatunk olyan dolgokat is, amire az eszközgyártók nem vagy nem feltétlenül gondoltak.

Az IFTTT-t a QNAP is támogatja, a NAS-ok egy csomó olyan trükköt tudnak, amivel a digitális otthon, az okosotthon koncepciója tovább gondolható. Természetesen a QNAP mérnökei alapvetően arra koncentráltak, hogy az adattárolással kapcsolatos feladatokat hogyan lehet automatizálni, így az IFTTT-vel – többek között – a következő műveleteket automatizálhatjuk:
• zenelejátszás elindítása, ha hazaértünk (a telefon felcsatlakozik az otthoni WiFI-re)
• kütyük kikapcsolása, ha nincs otthon senki (nincsen az otthoni hálózatra csatlakozó mobil)
• biztonsági kamera ki- és bekapcsolása attól függően, hogy otthon vagyunk-e vagy sem
• Amazon Alexát lehet kérni a NAS kikapcsolására, újraindítására, stb.
• automatikus adatmentés telefonról NAS-ra, amikor hazaérkezünk.

Ezek a funkciók nagyon hasznosak, ha a NAS-t egy okosotthon rendszerbe szeretnénk integrálni, de ahogyan arról már tavaly is írtunk, a QNAP azt is szeretné elérni, hogy a NAS-okat az okosotthon központjaként használjuk. Ennek érdekében több okosotthon rendszert fejlesztő gyártóval is sikerült már megállapodni, többek között a FIBARO-val is. A lista pedig várhatóan folyamatosan bővülni fog, így ha minden jól megy, akkor a QNAP-pal szépen lassan ezen a piacon is komoly szereplőként kell majd számolni.

Hozzászólások