- 2017. május 31., 14:00
A QNAP TS-x77-es szériájának különlegessége, hogy AMD Ryzen processzorra épül
Hirdetés

Az AMD Ryzen valósággal berobbant a piacra, visszahelyezve az AMD-t a térképre. Az amerikai vállalat processzorai első körben csak az asztali számítógépek világába törtek be, de a Computexen egyértelművé vált, hogy az AMD nem éri be ennyivel. A vállalat bemutatta az első mobil Ryzent, és megtudtuk azt is, hogy hamarosan érkezik az alacsony fogyasztású, „ultrabook” verzió is. Ebbe a sorba jól illeszkedik, hogy a QNAP pedig bemutatta a világ első olyan hálózati adattárolóját, amely Ryzen processzorra épül.

A TS-x77-es széria elsősorban a vállalati felhasználókat célozza meg, hiszen a 8 illetve 16 processzormaggal szerelt Ryzen 7 vagy a 4 és 6 magos Ryzen 5 APU-k teljesítményét otthoni körülmények között esély sem lenne kihasználni. A processzor bőven elegendő krafttal rendelkezik ahhoz, hogy I/O intenzív környezetben is helyt álljon, és könnyedén ki tudja szolgálni a QNAP virtualizációs megoldását is. A TS-x77-es széria emellett bővíthető AMD Radeon és NVIDIA GeForce GPU-val is, amely a videoszerkesztési és videolejátszási feladatoknál tehermentesíti az APU-t. A TS-x77-es sorozat 6, 8 és 12 meghajtó fogadására alkalmas kiépítésben lesz kapható, a merevlemezek mellé pedig két darab M.2-es SSD-t is beépíthetünk, ezeket cache-ként használhatjuk.

A NAS rengeteg kapcsolódási lehetőséget biztosít, a hálózathoz például két 10 gigabites Ethernet port segítségével csatlakozhatunk. Ha ez a sebesség kevés lenne, akkor a három PCIe csatlakozó ad lehetőséget arra, hogy ne csak videokártyákat, hanem extra hálózati adaptereket építsünk be. A Computexen kiállított verzió azonban még csak egy előzetes verzió; a NAS csak a harmadik negyedévben kerül piacra, így a végleges specifikációval és az árakkal a vállalat egyelőre adós maradt.